Élet-Stílus

Akármilyen szomorú, tényleg ez volt 2016

Akármilyen szomorú, tényleg ez volt 2016

Igazi magyar sikerrel indult a 2016-os év: februárban Nemes Jeles László filmje, a Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar szobrot. Ezzel harmadjára hozott el díjat a gáláról Magyarország nagyjátékfilmért, legutóbb Szabó István Mephisto című filmje nyert 1982-ben.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Majd rögtön az év elején megkezdődött a terrorcselekmények sorozata: március 22-én összehangolt támadások rázták meg Brüsszelt, robbantottak a repülőtéren és egy metróállomáson. A detonációkban 32 civil vesztette életét, illetve 3 elkövető meghalt. A támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A terror Amerikában folytatódott, június 12-én egy orlandói melegbárban 50 ember meghalt, 53 pedig megsebesült, miután egy férfi lövöldözni kezdett, mert “nagyon idegesítette, hogy két férfit csókolózni lát”. Ez az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegmészárlása és a legsúlyosabb terrorcselekmény Amerikában a 2011. szeptember 11-i terrortámadás óta.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Június 10-én kezdődött a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság, amin a magyar válogatott végül a 13. helyen végzett. Király Gáborék rengeteg felejthetetlen pillanatot okoztak szurkolóiknak, gondoljunk akár a kiváló védésekre, gyönyörű gólokra és a portugálok ellen játszott elképesztő meccsre.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Berecz Valter

Amikor a világ kicsit feleszmélt a terrortámadásokból és a foci-Eb okozta extáziásból, bekövetkezett az év első “á, ez biztos, nem történhet meg” eseménye. A britek június 23-án szavaztak Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, és hiába jósolták máshogy a közvélemény-kutatások: a szavazók 51,9 százaléka a kilépésre szavazott.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Július 14-én újabb terrortámadás rázta meg Európát: Nizzában a nemzeti ünnepre emlékezők közé hajtott egy teherautó. A férfi két kilométer hosszan száguldott a tömegben, majd lövöldözni kezdett, a rendőröknek végül sikerült végezniük vele. A támadásban a merénylővel együtt 87-en meghaltak, a támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Egy nappal később, július 15-én este már nem csak a francia terrorról szóltak a hírek, hiszen Törökországban a hadsereg át akarta venni a hatalmat. Katonai járművek lezárták a hidakat, Ankara felett katonai repülők repkedtek, majd másnap hajnalban Erdogan emberei visszafoglalták a felkelők kezén lévő területeket, és bejelentették: a puccs elbukott.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Július 23-án egy müncheni bevásárlóközpontban lövöldözött egy 18 éves fiatal. A támadásban az elkövetővel együtt tíz ember vesztette életét, köztük egy magyar állampolgár is. A lövöldöző egy németországi születésű, német–iráni kettős állampolgárságú férfi volt.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Július 26-án egy franciaországi templomban két férfi késekkel felfegyverkezve két papot és több hívőt fogságban tartott. Az Iszlám Állam nevében cselekvő támadók az egyik pap torkát elvágták, ez volt az első katolikus imahely ellen elkövetett merénylet Európában. Egy másik idős embert is megkéseltek a karján, a hátán és a nyakán.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Augusztus 24-én hajnalban 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Olaszországot. Az első híradások még arról szóltak, hogy sokan vannak a romok alatt, majd kiderült, legalább 290-en életüket vesztették a tragédiában. A földrengés következtében egy város fele a földdel vált egyenlő.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az augusztus 5-én kezdődő olimpiára készülődést beárnyékolta a Zika-vírus terjedése, a magyar sportolókat és kiutazó kísérőiket is beoltották a megfelelő oltással az ötkarikás játékok előtt. A vírust szúnyogok terjesztik. Az enyhe influenzához hasonló tüneteket okozó Zika-láz kóros idegrendszeri elváltozást, kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezért a várandós nőkre különösen veszélyes.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A riói olimpia a kezdeti nehézségek ellenére végül rendben lezajlott, a magyar csapat 15 éremmel tért haza Brazíliából. Fantasztikusan teljesítettek sportolóink, három aranyérmet szerzett Hosszú Katinka és Kozák Danuta is, Magyarország összesen 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet hozott el.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Október 2-án szavazhattunk a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítéséről. Az igenek-nemek aránya most másodlagos volt, inkább azt kellett figyelni, érvényessé válik-e a kvótareferendum. Ehhez a szavazóképes állampolgárok legalább felének kellet volna érvényesen voksolnia. De nem tették, a részvétel 43,35 százalékos volt, így a népszavazás érvénytelen lett.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Hat nappal később, október 8-án jelent meg utoljára a Népszabadság. A lapot kivonták a forgalomból, az online kiadás elérhetetlenné vált, később derült ki, hogy a lapot kiadó Mediaworks egy Mészáros Lőrinc-közeli céghez kerül.

Budapest, 2013. november 9. A Népszabadság címoldala. A lap Magyarország egyik nagy, 2011-ig a legnagyobb példányszámú politikai napilapja. Budapesti és országos kiadásban jelenik meg a hét hat napján, váltakozva más-más mutációs regionális oldalakkal. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Fotó: MTI

Ha a Brexit volt az év első “á, ez biztos, nem történhet meg” pillanata, akkor a második november 8-án érkezett, amikor megint nem úgy alakultak a dolgok, ahogy a közvélemény-kutatások mutatták: Donald Trump lett az Egyesült Államok következő elnöke. A republikánus jelölt január 20-án váltja a jelenlegi elnököt, Barack Obamát.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

November végén érkezett a következő tragédia: egy brazil focicsapattal a fedélzetén lezuhant egy utasszállító repülőgép Kolumbiában. A szerencsétlenséget csak öten élték túl, 76-an életüket vesztették. A brazil Chapecoense a Copa Sudamericana fináléjára utazott Kolumbiába.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

November végére csúcsosodott ki a Hosszú Katinka által kirobbantott úszóbotrány, amihez válogatott úszók és edzők is csatlakoztak, változásokat sürgettek a szövetség működésében. A végeredmény az lett, hogy lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Gyárfás Tamás. “Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban” – mondta.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Decemberben az egész világ a szíriai Aleppóra figyelt, miután Aszad katonái elkezdték visszafoglalni a várost, és minden eddiginél megrázóbb felvételek láttak napvilágot. A hónap végére Aleppót teljesen visszafoglalták a szír kormányerők, az utolsó felkelők is elhagyták a várost. Ez volt a kormányerők legjelentősebb győzelme a felkelőkkel szemben.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

December 19-én meglőtték az orosz nagykövetet Törökországban, aki később belehalt sérüléseibe. A merényletről videó is készült, a támadót agyonlőtték. Putyin és Erdogan egyetértettek abban, hogy a gyilkosság provokáció volt, Erdogan azt mondta, “azok, akik tönkre akarták tenni a két ország kapcsolatát, nem fognak célt érni”.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Ugyanezen a napon, december 19-én este a berlini karácsonyi vásárban a tömegbe hajtott egy kamion. Összesen 12-en haltak meg, 14 ember súlyosan megsérült. A támadásnak magyar sérültje is van. A merénylet feltételezett elkövetőjével az olaszországi Milánóban végeztek, a férfi egy rutinellenőrzésen akadt fenn, majd vállon lőtte az egyik őt igazoltatni akaró rendőrt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik