Élet-Stílus

Vízesések fakadtak a világ leghíresebb sivatagi szikláján

Ausztrália turistalátványossága ködbe és vízbe vész, ami elég ritka esemény. Még sivatagi városkákat is körbevett a víz a környéken.

Nagyon ritka időjárási jelenség kínozza Ausztrália középső, (fél)sivatagi területeit, ahol már a harmat is ünnepszámba menő csapadék. A BBC News cikke szerint komoly esők voltak az utóbbi napokban errefelé, amik a világ egyik leghíresebb szikláját, az Ulurut/Ayers Rockot is érintették.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat is jelezte, hogy százévente egyszer, ha esik ennyi eső e térségben. Kintore városkáját is elvágta a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék, emberek tucatjait kellett kitelepíteni. A hatóságok szerint 25 házat öntött el a víz, a városkát alig lehet most közúton megközelíteni.

Papunya városa ennyire se volt szerencsés, teljesen elvágták az áradások az ország többi részétől, de Yularát is elöntötte a víz. A helyzet miatt az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkot is lezárták hétfőn a veszély miatt. Az Uluru körülötti utakon sok helyen 30-40 centi magasan hömpölyög a víz a park szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik