Élet-Stílus

Fotósorozat: Az elhagyatott romváros, ahol nyolcvan éve megállt az idő

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 23. 15:16

Egykor Franco seregei és a köztársaságiak csaptak itt össze, sőt, a lakók jó része pedig életét vesztette.
Korábban a témában:

Mindössze negyven kilométerre járunk az Ebro-parti Zaragozától, a festői Aragónia székhelyétől, ahol a környék egykor a közel három éven át tartó spanyol polgárháború véres csatáinak egész sorát láthatta.

A második spanyol köztársaság elleni katonai puccskísérletből háborúba sodródott nacionalisták és köztársaságiak 1937-ben az elhelyezkedése miatt kulcsfontosságú Zaragoza birtoklásáért küzdöttek, az útjukba kerülő falvakat és városkákat sokszor pillanatok alatt elsöpörve.

Így járt az apró Belchite is, ahol a csapatok két héten át tizedelték egymást, és szomorú módon az éppen rossz helyen tartózkodó helyieket.

A háború után az ország új vezetője, Francisco Franco úgy döntött, hogy a város romjait hagyják érintetlenül, hogy a háború mementójaként emlékeztesse az embereket.

Az évszázados épületekkel teli város ma szabadon bejárható. A házak roskadozó falait ugyan megerősítették, de az utcákon sétálva még mindig úgy érezhetjük magunkat, mintha csak egy nemrég véget ért háború romjai közt sétálhatnánk.

Belchite egyébként nem csak a turisták, hanem a filmesek számára is vonzó, hiszen számtalan brit, amerkai, vagy épp spanyol film kulcsjeleneteit forgatták már tt – ezek közül a legismertebbek talán az 1988-os Münchausen báró kalandjai és az idén épp tíz éves A faun labirintusa.

Fotók: Thierry Llansades
vissza a címlapra

Kommentek

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.