Élet-Stílus
Smoke from the chimney on the roof at sunny day

Szén-monoxid – ne Ön és családja legyen a következő áldozat

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 08:58

A szén-monoxid-mérgezés olyan, mint a többi baleset: csak másokkal fordulhat elő. Nyilván ezt gondolták azok is, akiket ebben a fűtési szezonban ért utol a tragédia.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Sok más véletlen tragédiával ellentétben a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséért igenis sokat tehetünk. Megfelelő óvintézkedésekkel minimálisra csökkenthetjük az esélyét. Csak a fenti tévhitet kell gyorsan eloszlatnunk magunkban: a csendes gyilkos, ha szénnel, fával, vagy éppen gázzal fűtünk, nálunk is bármikor lecsaphat.

Nem véletlen, hogy fűtési szezonban alig múlik el hónap szén-monoxid-mérgezés nélkül. A legrosszabb , hogy bár ilyenkor tapasztalható némi fellendülés a szén-monoxid riasztókat forgalmazó boltokban, de az is hamar lecseng. Ezen kívül nem nagyon történik semmi.

Pedig a családunk életéről és biztonságáról való gondoskodás nem itt és nem így kezdődik. A legfontosabb minden szakember szerint a gázüzemű berendezések, a kazán, a konvektor, valamint a kémény karbantartása a fűtési szezont megelőzően. A legmodernebb, legbiztonságosabb berendezés is okozhat balesetet megfelelő és rendszeres karbantartás nélkül. Egy érdekes példa erre: már csökkenőben volt a mérgezések száma, amikor a kompakt kis berendezések, az úgynevezett cirkókazánok terjedni kezdtek. A tisztaüzemű kis készülékek bekerültek a lakásokba, a mérgezések száma pedig ismét nőni kezdett.

Természetesen nem azért, mert a kompakt eszközökkel volt baj, hanem velünk, a felhasználóikkal.

A legfontosabb, hogy a gázkészülékeket és a kéményeket is évente egyszer szakemberrel alaposan nézessük át. A berendezés hibája és a nem megfelelően szellőző kémény is tragédia forrása lehet.

Amennyiben a lakótérben van a berendezés, növelhetjük családunk biztonságát egy szén-monoxid érzékelő felszerelésével. Ám ne feledjük, hogy ezzel nincs kipipálva az óvintézkedés: megfelelő eszköz kell, és az is évente gondoskodást igényel a biztonságos üzemeléshez.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

HONG KONG, HONG KONG - OCTOBER 6: A man holds an Apple iPad Mini as he uses Facebook app on October 6, 2017 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by studioEAST/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.