Smoke from the chimney on the roof at sunny day
Élet-Stílus

Szén-monoxid – ne Ön és családja legyen a következő áldozat

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 08:58

A szén-monoxid-mérgezés olyan, mint a többi baleset: csak másokkal fordulhat elő. Nyilván ezt gondolták azok is, akiket ebben a fűtési szezonban ért utol a tragédia.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Sok más véletlen tragédiával ellentétben a szén-monoxid-mérgezés megelőzéséért igenis sokat tehetünk. Megfelelő óvintézkedésekkel minimálisra csökkenthetjük az esélyét. Csak a fenti tévhitet kell gyorsan eloszlatnunk magunkban: a csendes gyilkos, ha szénnel, fával, vagy éppen gázzal fűtünk, nálunk is bármikor lecsaphat.

Nem véletlen, hogy fűtési szezonban alig múlik el hónap szén-monoxid-mérgezés nélkül. A legrosszabb , hogy bár ilyenkor tapasztalható némi fellendülés a szén-monoxid riasztókat forgalmazó boltokban, de az is hamar lecseng. Ezen kívül nem nagyon történik semmi.

Pedig a családunk életéről és biztonságáról való gondoskodás nem itt és nem így kezdődik. A legfontosabb minden szakember szerint a gázüzemű berendezések, a kazán, a konvektor, valamint a kémény karbantartása a fűtési szezont megelőzően. A legmodernebb, legbiztonságosabb berendezés is okozhat balesetet megfelelő és rendszeres karbantartás nélkül. Egy érdekes példa erre: már csökkenőben volt a mérgezések száma, amikor a kompakt kis berendezések, az úgynevezett cirkókazánok terjedni kezdtek. A tisztaüzemű kis készülékek bekerültek a lakásokba, a mérgezések száma pedig ismét nőni kezdett.

Természetesen nem azért, mert a kompakt eszközökkel volt baj, hanem velünk, a felhasználóikkal.

A legfontosabb, hogy a gázkészülékeket és a kéményeket is évente egyszer szakemberrel alaposan nézessük át. A berendezés hibája és a nem megfelelően szellőző kémény is tragédia forrása lehet.

Amennyiben a lakótérben van a berendezés, növelhetjük családunk biztonságát egy szén-monoxid érzékelő felszerelésével. Ám ne feledjük, hogy ezzel nincs kipipálva az óvintézkedés: megfelelő eszköz kell, és az is évente gondoskodást igényel a biztonságos üzemeléshez.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.