Élet-Stílus
Budapest, 2014. november 26.
Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, kilenc évtized után hazatért, elveszettnek hitt festménye a képvadászat részleteiről és a festményhez kapcsolódó szerelmi történetről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Virág Judit Galériában 2014. november 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

Az elmúlt években mesébe illő felfedezésekből sem volt hiány

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 21. 17:16

Hét bizonyíték arra, hogy a legnagyobb felfedezések előtt sokszor éveken, vagy évtizedeken át sétálunk el gyanútlanul.
Korábban a témában:

Az ősi építmény, alig pár száz méterre a világ egyik legismertebb, turisták tömegei által látogatott romvárosától

A sziklába faragott Petra ősi romvárosa évente mintegy félmillió turistát lát, a kutatók pedig évtizedek óta végeznek ásatásokat a városban és környékén, de mégis egy drón, valamint néhány műholdkép kellett ahhoz, hogy egy versenymedence méretű, több, mint kétezer éves, a város egyik épületére sem hasonlító romra bukkanjanak – mindössze pár száz méterre az utóbbi hónapokban az Iszlám Állammal folyó harcok közelébe került várostól.

Az elsőként a Holdra lépett űrhajós táskája

Néhány héttel később azonban e-mailt kaptak az özvegytől, aki a házban talált egy egyszerű fehér vászontáskát, benne olyan dolgokkal, amik “jó eséllyel egy űrhajóról származnak.”

0098

A táskáról azonnal kiderült, hogy a Holdraszállás során használták, tartalmát pedig közel negyvenöt éve senki sem látta.

Az űrhajósok egyébként nyilvánvalóan semmit sem tarthattak volna meg a küldetések során használt eszközökből.

A Stuart Little, kisegér díszletei közt feltűnt, évtizedeken át elveszettnek hitt Berény Róbert-festmény

Budapest, 2014. november 26.
Egy jelenet látható a Stuart Little kisegér című filmből, amelyben Barki Gergely művészettörténész felfedezte a háttérben Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, elveszettnek hitt festményét. A képvadászat részleteiről, a kilenc évtized után hazatért festményhez kapcsolódó szerelmi történetről sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, a Virág Judit Galériában 2014. november 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

Barki Gergely művészettörténész épp hét évvel ezelőtt, 2009 karácsonyán gyerekeivel együtt nézte épp a kisegér kalandjairól szóló filmet, mikor egy jelenet hátterében ismerős festményt látott meg: Berény Róbert 1927-1928-ban készült, Alvó nő fekete vázával című alkotását, melyet egy éves nyomozás és szervezés után végül egy washingtoni parkban tudott megvásárolni,

miután egy hotdog-árustól kölcsönkért csavarhúzóval lefejtette a borítást a festmény hátoldaláról, és meglátta az azt 1928-ban kiállító Munkácsy-céh pecsétjét.

Budapest, 2014. november 26.
Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című, kilenc évtized után hazatért, elveszettnek hitt festménye a képvadászat részleteiről és a festményhez kapcsolódó szerelmi történetről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Virág Judit Galériában 2014. november 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

A kép 2014 decemberében hetvenmilió forintos leütési áron cserélt gazdát.

Szép nyaklánc!

This picture provided by Greece's Culture Ministry on Monday, Oct. 26, 2015, shows - after cleaning - a long gold chain, decorated with semi-precious stones and hammered-gold plant decorations, found in a 3,500-year-old warrior's tomb. Authorities say a 3,500-year-old, treasure-filled grave of a warrior has been discovered near an ancient palace in southern Greece. The Culture Ministry says the grave is the most spectacular discovery of its kind from the Mycenaean era in more than six decades. It contained about 1,400 artefacts, including gold and silver jewelry, cups, bronze vases, engraved gemstones and an ornate ivory-and gilt-hilted sword. (Greek Culture Ministry via AP)

Két fiatal régész tért be a bulgáriai Dabane egyik boltjába, hogy cigarettát vásároljanak, mikor valami meglepőre figyeltek fel: egy csillogó arany nyakláncot viselő helybeli nőre, aki azt állította, hogy nemrégiben férje fordította ki azt a földjükből.

A lánc vizsgálata során kiderült, hogy a bronzkorból származik, a megtalálás helyén azóta folytatott ásatások pedig elképesztő mennyiségű trák aranyat hoztak a felszínre.

Az új rákfaj

Kínában egy egész iparág jött létre az egzotikus állatok importjára, így a tudósok egyre gyakrabban látogatták meg a nem mindennapi házikedvenceket árusító piacokat, abban a reményben, hogy valami újat találnak. Idén tavasszal így is történt: egy a szomorú tekintetű, narancssárga rákra lettek figyelmesek, ami nem egyszerűen csak egy új faj, hanem egy új nemzetség első képviselője, és a hangzatos Yuebeipotamon calciatile nevet kapta.

A régi módszerek ma is működnek!

A viktoriánus kutatók sokszor egy egyszerű hálóval és egy befőttesüveggel indultak el, és fogták el az érdekesnek tűnő állatokat. Ezt a módszert az elmúlt száz évben szép lassan a tudomány levetkőzte, pedig kár volt, hiszen ey biológus egy hawaii vulkán oldalán sétálgatva ezzel a módszerrel hetvennégy új bogárfajt kapott el.

A fa, ami mégsem tűnt el

A botanikusok egy, a nyolcvanas évek  Európán végigsöprő hollandia szilfavésze óta kihaltnak hitt faj, a Wentworth szilfa (Wentworthii Pendula) két példányát találták meg az angol királyi család skót rezidenciája, a Holyroodhouse-palota kertjében. A harminc méteres fák már legalább száz éve állhatnak a kertben, a tudósok pedig most megpróbálják szaporítani azt, hogy ezzel megmentsék őket a kihalástól.

Fotók: Smithsonian Air And Space Museum, Federico Maccagni, Carol WalkerThe History Blog, BuíbolgInternational Business Times, a MentalFloss nyomán
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.