Élet-Stílus

Az elmúlt években mesébe illő felfedezésekből sem volt hiány

Hét bizonyíték arra, hogy a legnagyobb felfedezések előtt sokszor éveken, vagy évtizedeken át sétálunk el gyanútlanul.

Az ősi építmény, alig pár száz méterre a világ egyik legismertebb, turisták tömegei által látogatott romvárosától

5121062066_921b3d2f8e_b

A sziklába faragott Petra ősi romvárosa évente mintegy félmillió turistát lát, a kutatók pedig évtizedek óta végeznek ásatásokat a városban és környékén, de mégis egy drón, valamint néhány műholdkép kellett ahhoz, hogy egy versenymedence méretű, több, mint kétezer éves, a város egyik épületére sem hasonlító romra bukkanjanak – mindössze pár száz méterre az utóbbi hónapokban az Iszlám Állammal folyó harcok közelébe került várostól.

Az elsőként a Holdra lépett űrhajós táskája

9965h

Néhány héttel később azonban e-mailt kaptak az özvegytől, aki a házban talált egy egyszerű fehér vászontáskát, benne olyan dolgokkal, amik “jó eséllyel egy űrhajóról származnak.”

0098

A táskáról azonnal kiderült, hogy a Holdraszállás során használták, tartalmát pedig közel negyvenöt éve senki sem látta.

Az űrhajósok egyébként nyilvánvalóan semmit sem tarthattak volna meg a küldetések során használt eszközökből.

A Stuart Little, kisegér díszletei közt feltűnt, évtizedeken át elveszettnek hitt Berény Róbert-festmény

Hazakerült egy elveszettnek hitt festmény

Barki Gergely művészettörténész épp hét évvel ezelőtt, 2009 karácsonyán gyerekeivel együtt nézte épp a kisegér kalandjairól szóló filmet, mikor egy jelenet hátterében ismerős festményt látott meg: Berény Róbert 1927-1928-ban készült, Alvó nő fekete vázával című alkotását, melyet egy éves nyomozás és szervezés után végül egy washingtoni parkban tudott megvásárolni,

miután egy hotdog-árustól kölcsönkért csavarhúzóval lefejtette a borítást a festmény hátoldaláról, és meglátta az azt 1928-ban kiállító Munkácsy-céh pecsétjét.

Hazakerült egy elveszettnek hitt festmény

A kép 2014 decemberében hetvenmilió forintos leütési áron cserélt gazdát.

Szép nyaklánc!

Greece Warrior's Grave

Két fiatal régész tért be a bulgáriai Dabane egyik boltjába, hogy cigarettát vásároljanak, mikor valami meglepőre figyeltek fel: egy csillogó arany nyakláncot viselő helybeli nőre, aki azt állította, hogy nemrégiben férje fordította ki azt a földjükből.

A lánc vizsgálata során kiderült, hogy a bronzkorból származik, a megtalálás helyén azóta folytatott ásatások pedig elképesztő mennyiségű trák aranyat hoztak a felszínre.

Az új rákfaj

new-crab-species-yuebeipotamon-calciatile

Kínában egy egész iparág jött létre az egzotikus állatok importjára, így a tudósok egyre gyakrabban látogatták meg a nem mindennapi házikedvenceket árusító piacokat, abban a reményben, hogy valami újat találnak. Idén tavasszal így is történt: egy a szomorú tekintetű, narancssárga rákra lettek figyelmesek, ami nem egyszerűen csak egy új faj, hanem egy új nemzetség első képviselője, és a hangzatos Yuebeipotamon calciatile nevet kapta.

A régi módszerek ma is működnek!

3-5-b-butterfly-collector

A viktoriánus kutatók sokszor egy egyszerű hálóval és egy befőttesüveggel indultak el, és fogták el az érdekesnek tűnő állatokat. Ezt a módszert az elmúlt száz évben szép lassan a tudomány levetkőzte, pedig kár volt, hiszen ey biológus egy hawaii vulkán oldalán sétálgatva ezzel a módszerrel hetvennégy új bogárfajt kapott el.

A fa, ami mégsem tűnt el

palace_of_holyrood_and_remains_of_abbey_geograph_1937529

A botanikusok egy, a nyolcvanas évek  Európán végigsöprő hollandia szilfavésze óta kihaltnak hitt faj, a Wentworth szilfa (Wentworthii Pendula) két példányát találták meg az angol királyi család skót rezidenciája, a Holyroodhouse-palota kertjében. A harminc méteres fák már legalább száz éve állhatnak a kertben, a tudósok pedig most megpróbálják szaporítani azt, hogy ezzel megmentsék őket a kihalástól.

Fotók: Smithsonian Air And Space Museum, Federico Maccagni, Carol WalkerThe History Blog, BuíbolgInternational Business Times, a MentalFloss nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik