Élet-Stílus

Tegyél a funkcionális analfabetizmus ellen, adj könyvet karácsonyra!

Tele a család meg a baráti kör könyvmolyokkal? Avagy épp ellenkezőleg, ám tenni szeretnél ellene? Bármi a helyzet, itt a segítség.
elatkozott_gyermel

Harry Potter és az elátkozott gyermek

– és általában Harry Potter minden mennyiségben

Három könyvet is ajánlok a témában: egyrészt adja magát az ötlet, hogy a család/baráti kör azon Potter-rajongójának, aki valamilyen érthetetlen okból még nem kapta/vásárolta meg és olvasta rongyosra máris, annak megvegyük az év abszolút könyves dobását, a Harry Potter folytatását, a Harry Potter és az elátkozott gyermeket. Ha esetleg nem lenne meg az információ: a kötet nem a klasszikus vonalat követi, egyfelől műfajilag nem regény, hanem a West Endre készült színpadi előadás szövegkönyvének leirata, másfelől nem teljesen Rowling írta, ő csak besegített a két forgatókönyvírónak, Jack Thorne-nak és John Tiffanynak. Ezzel együtt a folytatás – mely a Halál ereklyéi eseményei után tizenkilenc évvel veszi fel a fonalat, azaz egészen pontosan ott, ahol annak epilógusa letette – abszolút megállja a helyét a varázslókánon részeként. Megismerjük a Potterek legifjabb generációját, illetve vele együtt a Weasley és Malfoy család sarjait is, visszatérünk a Roxfortba, sőt, még Dumbledore-ral is találkozunk. Szóval igazi varázsvilági utazás lesz, ráadásul a szerencsés megajándékozottat sem veszítjük el napokra szenteste után, minthogy a könyvet egy ülésben pár óra alatt könnyedén el lehet olvasni.

Ha esetleg nem egy rajongóval ápolunk közeli – értsd karácsonyiajándék-pozitív – kapcsolatot, hanem mondjuk egy alig iskolás gyerekkel, akit az istennek nem bír rávenni az olvasásra senki, akkor a legjobb ajánlatunk szintén a Harry Potter-vonalról érkezne: ha a felnőtt fejjel is ellenállhatatlan varázsvilág nem veszi rá a gyereket az olvasásra, akkor nagyjából semmi. Ráadásul most még biztosabbra mehetsz, hogy a gyereket nehogy elriassza a sok betű, a széria első két kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamrája elképesztő gyönyörű, illusztrált verziója ugyanis már itthon is kapható. A két kötet, még csak pár hónapja jelent meg külföldön is, tehát arra az esetre is működő ajándékötlet, ha egy rajongó gyűjteményét szeretnénk bővíteni: ez a változat talán még nincs meg neki. Ha még tovább fokoznád a Harry Potter-élményt, dobj mellé egy mozijegyet a Legendás állatok és megfigyelésükre, ami új szereplőkkel és helyszínekkel, meg egy rakás tündércuki varázslénnyel bővíti a Potter-univerzumot.

300x250

Részletek »

Berg Judit: Lengemesék 4. – A Nádtenger télen

A Rumi-könyvekkel megismert Berg Judit idén karácsonyra is előállt valamivel, ami az egy méter alattiaknak szól: a Lengemesék című sorozatának már a negyedik kötete jelenik meg. A Nádtenger télen címen érkező rész a lengék és a harácsok történetének vége, legalábbis ami a háborúskodást illeti. A mesekönyvet Timkó Tibor gyönyörű rajzai illusztrálják, a fordulatos események között pedig még néhány, a barátságról és az emberségről szóló tanítást is elrejtett a szerző.

Keri Smith: Nyírd ki ezt a naplót!

Akad a környezetedben notórius naplóíró? Esetleg fékezhetetlen kreativitású lélek? És olyan, akiben ez a kettő egyszerre munkál? Netán egy kis romboló hajlammal? Ha igen, akkor neki nem is tudnál erősebb ajándékot adni, mint az idei év világsikere, ami nagyjából a felnőtt kifestőkönyvek alapgondolatának egy jócskán továbbgondolt verziója. A lényege a kötetnek, hogy a szerző minden oldalon új, meglepő instrukciókat ad arra nézvést, mit is művelj az adott lappal, ezen instrukciókban egy a közös: erősen arra sarkallnak, hogy a dobozon kívül gondolkodva hozz létre valamit, ami belőled jön. Afféle öncélú felnőtt foglalkoztatókönyv, amit eközben persze valamiféle naplóként is használhat a boldog tulajdonos, miközben olyan felszabadult, tabunak számító mókákat művel, mint hogy például elveszít egy lapot a könyvből. Az egész világ ezen a könyvön, és azóta megjelent továbbgondolásain pörög, nem lehet vele mellélőni.

Dave Eggers: A Kör

Egy kis disztópia mindig jöhet, ugye? Ez a könyv bizony az, csak éppen erősen életszagú, mintha nem is lenne olyan messze a mindennapjainktól, amolyan 1984-es stílusban. A nem túl távoli jövőben járunk, a technológia látszólag elhozta a szép új világot, minden szebben, jobban, okosabban működik, mint valaha, ez az egész világ pedig épp csak annyira utópisztikus, hogy azért még bőven elhisszük: simán lehet ilyen az életünk néhány éven belül. Nem csak a technológia ügyében, az alattomos, mindenre ránövő diktatúra ügyében is. A könyvből hamarosan elkészül a filmadaptáció, így hipszter és egyéb trendmániás barátoknak ideális könyvajándék, hisz így ugyebár, mire kijön a film, ők már villoghattak azzal, hogy olvasták az alapkötetet.

dave_eggers_a_kor

Hahner Péter: 33 szerelmi háromszög a történelemben

Bármilyen hihetetlen néha, azért a politikus is ember, s mint ilyen, hajlamos furcsa szerelmi viszonyokba bonyolódni. Hahner Péter történeteivel a történelmi szereplők emberi arcát akarja megmutatni. A szerző szeretné élettel megtölteni a történelem arcképcsarnokában felvonult, az átlagember számára száraz történelemleckék mesehőseivé silányult alakokat. Olyannyira, hogy legfrissebb könyvében egészen közel megy ezekhez az emberekhez: egészen a hálószobákig.

Jussi Adler-Olsen: Más bőrében

Azt már többször megírtam, hogy a skandinávok valamihez nagyon értenek, komédiában is, a krimi műfajában meg pláne ők termelik ki az utóbbi évek legerősebb bűnügyi történeteit. Mint például az óriási Q-ügyosztály sorozat, amiből már három film is készült, és úton van a többi is, és bizony mindegyik válogatottan izgalmas, bizarr bűnügyekről szól mindegyik. A szerző azonban igen termékeny író, szerencsére, és nem csak a jól kitalált Q-ügyosztállyal foglalkozik. Ez a könyve például még a világháborús Németországban játszódik, a végnapokhoz közel, ide érkezik meg két brit felderítő, hogy aztán némi félreértés során egy pszichiátriai intézetbe kerüljenek, ahol aztán mindenféle bizarr kezelésen esnek át, ráadásul az életük továbbra is folyamatosan veszélyben van. Harmadik Birodalom, orvosi kísérletek, háború, cserbenhagyás, barátság és szerelem – van itt minden, adrenalinfüggőknek tökéletes ajándék.

covers_416912

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

Oké, ez itten egy vállaltan részrehajló ajánlat, de ha egyszer a kolléga nemcsak újságot tud írni!

Jászberényi Sándor megjárta már az elképzelhető összes háborús zónát, ahol mostanában bármiféle mozgolódás is volt, így aztán bőven van mit mesélnie, mesél is, ezekben a novellákban ugyanúgy, mint előző, komoly sikereket elért, Az ördög egy fekete kutya című novelláskötetében.

Azért nagy vidámságot nem ebből fog kiolvasni a kedves megajándékozott, ezzel a kitétellel tessék megvenni karácsonyra jól, ha másért nem, mert a kortárs íróknak inkább meg kell élniük valamiből, mint a száz éve halott szerzőknek, ugye. Beleolvasni itt lehet.

Kepes András: Világkép

Kepes már jó ideje nem készíti ellenállhatatlanul humanista filmjeit semmilyen tévécsatorna műsorára sem, sajnos, ugyanakkor azért a gondolkodásába van alkalmunk betekinteni, mondjuk a könyveiben. Én mér a Tövispuszta című családregényét is nagyon szerettem, ez a könyv viszont most más: Kepes élete meghatározó helyszínein vezeti végig az olvasót, közben arra keresi a választ, hogyan lehetséges egymástól látszólag távoli kultúrák békés együttélése. Karácsony szelleme, ugye – nem lehet nagyot tévedni a könyvvel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik