Élet-Stílus

Ezek a furcsa, százéves képeslapok kétértelmű felhívások egy légyottra

Ezek a furcsa, százéves képeslapok kétértelmű felhívások egy légyottra

"Mit szólsz hozzá, kicsim?"

A századfordulón nem volt hiány a világ jó részén egyszerűen francia képeslapokként emlegetett pajzán lapokból, de a kor pornóját jelentő, félmeztelen vagy meztelen nők domborulatait mutató, furán színezett stúdiófotók mellett (melyek boríték nélküli, postára adásáért és cserélgetéséért egyes országokban könnyen utolért a törvény) a világ túlsó oldalán, az Egyesült Államokban másféle lapok is megjelentek:

a szexre csábítóak.

A századelő Amerikájában a férfiak legfeljebb csak célozgathattak arra, hogy mit is szeretnének, és a házasság előtt a nők jó része nem is adta be a derekát.

Ezt a folyamatot örökíti meg az 1905 körül kiadott “Könnyű mondani, de nehéz csinálni” címet viselő képeslapsorozat, melyen egy férfi és egy nő látható, alattuk pedig egyetlen mondat, amit mondhat akár a nő, akár a férfi, és utalhat házasságra, vagy épp csak szexre is – a történetet mindenkinek saját magának kellett összeraknia.

A Stuff Nobody Cares About blog által megosztott négy kép valószínűleg egyetlen sorozatot alkot, de nem kizárt, hogy további epizódok is léteztek:

“Mit szólsz hozzá, kicsim?” – de mihez?

easy-to-say-1-3

“Csak kérd, és megkapod!” – kérdés, hogy a nő utal-e ezzel arra, hogy a férfinak ideje lenne már megkérni a kezét, vagy a férfi fejében születtek eg fura gondolatok.

easy-to-say-2-2

“Miért ne most?”

easy-to-say-1-4

“Most már készen állsz?” – a háttérben szép kertes ház áll, de nem tudjuk, hogy a házasságról, vagy a nászéjszakáról van-e épp szó. Egy tippünk azért lenne.

easy-to-say-2-1

Kérdés persze, hogy miért adna valaki postára egy ilyen képeslapot, főleg, hogy a legnagyobb aukciós oldalakon is postatiszta verzióik bukkannak fel.

Olvasói sztorik