Élet-Stílus

A brit tudósok elárulták, miért hülyeség minden reggel beágyazni

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy azok az emberek, akik rendezetlen munkakörnyezetben dolgoznak, sokkal jobb, kreatívabb teljesítményre képesek, mint azok a társaik, akiknek pedáns rendben áll minden az asztalukon.

Kiderült, hogy az ágyazás kapcsán is valami hasonló lehet a helyzet!

Egy új felmérés szerint, amelyet a Kingston Universtiy végzett el, a rendeltlen, zilálz, szétdobált ágy sokkal egészségesebb, mint a szépen bevetett társai. Hogy miért? A válasz egyszerű: a poratka és az ágyi poloska.

A brit tudósok elárulták, miért hülyeség minden reggel beágyazni 1
Getty Images

Ezek az apró, ám az emberi egészségre annál veszélyesebb lények, a 2005 óta, vagyis a több mint 11 éve tartó kutatás során nagyobb valószínűséggel maradtak életben a szépen rendezett ágyakban, mint a rendetlenül a hagyottakban. A tudósok szerint azzal, hogy reggelente munkába vagy iskolába indulás előtt szépen bevetjük az ágyunkat, gyakorlatilag bezárjuk a port az ágynemű és a fekhelyünk közé, ez a por pedig remek táptalajt jelent a fent említett élősködőknek.

A Kingston végső beszámolója szerint simán előfordulhat, hogy aki reggelente lelkiismeretesen rendet rak, az éjszakánként egy atkafészekbe fekszik le, ami azért is lehet riasztó, mert ezeknek a lényeknek a hátrahagyott ürüléke asztmás rohamokat okozhat.

A tanulmány szerzője Dr. Stephen Pretlove elmondta, hogy az atkáknak kell valamennyi nedvesség, minimális páratartalom, hogy levegőt kapjanak, a rendetlen ágy azonban túl jól szellőzik ahhoz, hogy kialakulhasson némi nyirkosság, így az atkák hamar kiszáradnak és elpusztulnak.

Indi100

Ajánlott videó

Olvasói sztorik