Élet-Stílus

6 tipp, hogy egészséges maradj 40-en túl is

Ez egy fontos évtized, amelyben megelőzhetsz számos későbbi egészségügyi problémát. Figyelmességgel és józan ésszel sokat tehetsz testi, lelki és szellemi épséged megőrzése érdekében. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.
  • Kerüld a stresszt!

Nagy felelősség nehezedik az emberekre ebben az életkorban, egyszerre kell kézben kell tartani a karriert, a pénzügyeket, a családi kötelezettségeket, a gyermeknevelést, gondoskodni kell az idősödő szülőkről. Szinte elkerülhetetlen a gondterheltség. Próbálj meg legalább heti 1-2 alkalommal mérsékelt fizikai aktivitást végezni. Ez mindenképpen segíteni fog a stressz leküzdésében, felfrissít, energikusabbnak fogod érezni magad.

  • Vérnyomás, koleszterinszint

Tartsd szem előtt ezeket a mutatókat! Fontos szerepet töltenek be a szív egészségének megőrzésében. A kor előrehaladtával egyre nagyobb a szívroham és a stroke kockázata. Ezek esélye csökkenthető rendszeres általános orvosi vizsgálatokkal.

  • Szorongás és depresszió elkerülése

A mentális egészségedre is vigyázz! A változékony hangulat normál esetben is előfordulhat, azonban a nagy mértékű szorongás, érdektelenség és energiahiány nem jelentenek jót. További jelei lehetnek ha semmiben nem leled örömödet és kivonod magad a szokásos tevékenységek alól is. Amennyiben ilyen jeleket tapasztalsz magadon, mindenképpen fordulj szakemberhez.

  • Családi kórtörténet

Érdemes utána járni, hogy a felmenőknek volt-e valami tartós betegsége. A genetikai tényezők is fontos szerepet játszanak bizonyos egészségügyi problémák kockázatában.

  • Vércukorszint

40-en túl ezt is mindenképpen ellenőriztessük. A vércukor méréssel a vérben lévő glükóz (szőlőcukor) szintjét lehet meghatározni. A vizsgálat otthon is elvégezhető vércukorszint-mérő készülékkel, de vásárlás előtt mindenképpen kérd ki orvosod, gyógyszerészed véleményét.

  • Látás 

Kezded észrevenni, hogy nehezebben látsz közelről, főleg olvasás közben; éjszakai vezetés közben, nem látod tisztán a számítástechnikai eszközöket vagy a TV képernyőjét? Ez ilyen korban normális, és egyértelmű jele annak, hogy el kell menned egy szemvizsgálatra.

Összességében nézve egészséges életmóddal, helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, elegendő alvással, dohányzás elkerülésével és mérsékelt alkoholfogyasztással könnyebb megőrizni egészségünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik