Élet-Stílus

Az agyunkra hat a mai szuperhold

Ha felütjük a mindent tudó internetet a “Hold hatása az emberre” fejezetnél, elképesztő gazdagon találunk magyarázatot arra, miképp befolyásolja égi kísérőnk testi és lelki állapotunkat, hogyan hat ránk pozitív és negatív módon. Megtudhatjuk például, hogy:

  • a telihold az önmegvalósítás ideje, ilyenkor élünk testi és szellemi teljesítőképességünk csúcsára.
  • Földünk felszínének kétharmad részét víz borítja, a Hold pedig köztudottan hatással van a vízre. Testünk 50-60 százalékát víz alkotja, ezért az emberi szervezetre is komoly hatással van.
  • a telihold növeli az öngyilkosságok, balesetek és “furcsa események” gyakoriságát.
  • a Hold szabályozza a nők hormonháztartását, a termékenységét és a menstruációs ciklusát.
  • a napszúráshoz hasonlóan létezik holdszúrás is.
  • a Hold kibocsátotta frekvenciák hatással vannak az emberi elmére.

Nem folytatjuk, ember legyen a talpán, aki minden pozitív és negatív hatást észben tud tartani különös tekintettel arra, hogy a különböző holdfázisok más-más hatással vannak fizikai és szellemi énünkre. Még akkor is, ha a holdfázisok csupán azon múlnak, a Földről épp a Hold napsütötte vagy árnyékos oldalát látjuk-e?

Komoly hatása van az élővilágra

Ahelyett, hogy még mélyebbre merülnénk a világháló bugyraiban, megkérdeztük Dr. Pintér Ferencet, az időjárási hatások miatti megbetegedésekre specializálódott Meteo Klinika igazgatóját.

A Hold jelentős hatással bír a földi élővilágra. Tömegvonzása okozza az árapály jelenségét, ami a szárazföldek és tengerek találkozásánál fekvő árapály zónákban fajok százainak biztosít speciális életteret. Számtalan állat és növény életciklusát befolyásolja, gondoljunk csak egyes éjjeli állatok-rovarok teliholdhoz kötött párzására.

Az emberi kultúra is ezer szállal kötődik a Holdhoz, a Nap után ezzel az égitesttel a legszorosabb a kapcsolatunk. Ezernyi hiedelem, legenda ihletője és szereplője, isteneket testesít meg, sőt az ókori népek többsége még az évek és hónapok múlását is a Hold ciklusai alapján számolta.

Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Valerie Gache
Fotó: AFP / Getty Images Hungary / Valerie Gache

Fizikálisan értelmezhetetlen

Hat a kedélyállapotunkra is, egy holdvilágos, szép nyári éjszakán az ember romantikus hangulatba kerül, jól esik egy séta a vízparton, a természetben. De a Holdnak a bevezetőben említett fiziológiai hatása az emberi szervezetre nincs

– emeli ki Dr. Pintér Ferenc.

A testünkre kifejtett gravitációs hatása elhanyagolható, minimális. Sugárzást a Hold nem bocsát ki, csak visszatükrözi a Nap fényét, ezért látjuk úgy a Földről, mintha világítana. Ezt ugyan érdemes tovább boncolgatni, de összességében a Hold emberre gyakorolt közvetlen hatása kimutathatatlan, értelmezhetetlen.

Ha pedig a hölgyek havi ciklusát a Hold fázisa határozná meg, nyilván a világ összes nőjénél egyazon napon jelentkezne a menstruáció.

Visszatérve a telihold fényéhez, sok ember képtelen világosban elaludni, márpedig – főleg kistelepülési, tanyai környezetben, ahol nemigen van más fényforrás – a holdfény valóban megnövelheti a lakás éjjeli “fényszennyezését”. A mai napon ez kimondottan érdekes, hiszen ismét szuperholdat köszönthetünk az égen, vagyis a telihold épp akkor következik be, amikor égi kísérőnk nagyon közel jár pályájának földközeli pontjához.

Legyünk pontosak: a telihold éjfél után hét perccel, vagyis valójában már szerdán lesz teljes. Ilyenkor a Holdat akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek is láthatjuk, ha a légköri viszonyok és a felhők lehetővé teszik. De fizikálisan még ekkor sincs érzékelhető hatással az emberi szervezetre.

Más állhat a rossz érzés hátterében

Az olyan panaszok pedig, mint a rosszullét, fejfájás teliholdhoz kötése Dr. Pintér Ferenc tapasztalatai szerint olyan okból is történhet, hogy a tüneteket valami egészen más, de tudományosan igazolható tényező okozza, például egy adott meteorológiai helyzet.

Ilyenkor az ember nem tudja, hogy épp milyen légköri hatástól fáj a feje, kezdett el szédülni, vagy alszik nagyon rosszul, mert ezeket nem látja.

De érzékeli, mondjuk, hogy épp telihold van, és ha már kétszer ilyet tapasztalt, hajlamos összekötni a kettőt, és legközelebb is a Holdra fogni: “Telihold lesz, megint fájni fog a fejem”. És mivel emberek vagyunk, akkor is így gondoljuk, ha tízből csak kétszer jön be…

Illetve igaz az is, ha bizonyos dolgokba beleéljük magunkat, “elhisszük”, akkor idővel akár fizikai tüneteket is produkálhatunk. Akár egészen extrém formában, mint a holdfóbia: a holdfóbiás ember szó szerint retteg a teliholdtól, nem tud szabadulni a gondolattól, hogy ilyenkor valami szörnyűség fog vele történni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik