Élet-Stílus

Nemsokára kész a világ legfurább lakóparkja

Nemsokára kész a világ legfurább lakóparkja

A Fake Hills, azaz Hamis dombok nevet viselő, nyolcszáz méter hosszú épületről elsőre talán egy jó, nagyvárosi paneltömb jut eszünkbe, pedig a MAD munkája ennél sokkal fantasztikusabb.

Hat évvel ezelőtt járta be a világsajtót az extravagáns terveiről ismert MAD építésziroda  a kínai Bejhajba tervezett, nyolcszáz méter hosszű lakóparkja, amelyről első pillantásra azt hittük, örökre a rajzasztalon marad, de az elmúlt években a terv szép lassan formát öltött.

fake011
fake0152

Nemrégiben lezárult az építés első szakasza, most pedig már jól látszik, hogy a monumentális, legmagasabb pontján 104 méternyire a tenger szintje fölé hullámzó tömbök, és az előttük fekvő apróbb lakótornyok, illetve a 194 méterre nyújtózó óriástorony (mintegy világítotoronyként) finoman szólva is fantasztikus látványt nyújtanak a tengerpart és a nagyváros közti vékony földsávon.

fake0122
fake0132
fake-hills-mad-architecture-china-apartments-residential_dezeen_2364_col_1-852x1278
mad-architects-fake-hills-beihai-china-designboom-04

Az épületek ívét követő tetőkerteket természetesen fákkal ültetik be, de kertek, teniszpályák, futópálya, mászófalak, tekepálya és úszómedencék is helyet kapnak rajta, a csúcstechnológiás rendszerekkel pedig az esővíz gyűjtésétől a napenergiáig minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy a lakók minél kisebb ökológiai lábnyommal terheljék a környezetet.

Fotók: Designboom és MAD
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik