Élet-Stílus

Hét bőrápolási tanács 40 év feletti férfiaknak

Azon remélem, már túlléptünk, hogy az arc- és bőrápolás férfiként sem ciki, így beszélhetünk arról, hogy mire kell odafigyelnie annak, aki betöltötte a negyedik x-et. Ez már bőven nem az az időszak, ami a kísérletezésről szól és van idő helyrehozni azt, amit egy nem megfelelő arckrémmel vagy rutinnal okoztunk, így mindenképpen érdemes megfogadni pár jó tanácsot – ezeket gyűjtöttük most össze neked.

Borotválkozz minél többször!

Ez nemcsak akkor segít, ha hosszabb szakállad van és így nem zsírosodik be a bőröd alatt, de ha pengés borotvát használsz, akkor a borostával együtt az elhalt hámsejteket is eltávolítod az arcodról.

Tipp: ha kémiailag hámlasztanál, próbálj ki egy AHA-savas hámlasztót!

American actress Kathryn Grayson (1922 - 2010) brushes her hair, while her husband, actor and singer Johnnie Johnston (1915 - 1996), shaves, circa 1950. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)
Fotó: Europress / Getty Images

Ismerd meg a bőrtípusod!

Nem ciki elmenni bőrgyógyászhoz, hogy megtudd, neked milyen a bőrtípusod – ha még nem vagy vele tisztában. Arra figyelj, hogy ne egy adott márka szakértőjét keresd fel, aki a termékeit tukmálja majd rád, hanem mondjuk beszélgess el egy orvossal, aki segít neked megválaszolni a kérdéseidet, utána pedig azokat a termékeket tudod megvenni, amik megfelelnek az általa felírt szempontoknak. Mire gondolok? Például arra, hogy ha érzékeny az arcbőröd, akkor messziről kerüld azokat a krémeket, amikben van parfüm vagy ha egyébként is zsíros a bőröd, akkor kerüld az idősebbeknek szóló, nehezebb termékeket.

Tipp: a gyógyszertárakban pár száz forintért lehet ott helyben kikevert hidratáló krémet venni, amihez külön tudsz venni E-vitamint. Otthon három szem tartalmát nyomd a krémbe, keverd össze és meg is van a mindenmentes, de mégis hasznos arcápolód!

Fényvédelem

Bár a legtöbben nyáron vadul kenegetik a fényvédőkkel ellátott arckrémeket és naptejeket, a szekrény mélyére dugják, amint beköszönt az ősz és a tél. Pedig a Nap egész évben süt és attól, hogy nyáron a 30 fok miatt erősebbnek érezzük, télen is legalább akkora károkat tud okozni a bőrben, ha nem figyelünk oda. Ha nagy nehezen találtál rá a kompromisszummentes arckrémedre, akkor tudsz külön is venni fényvédőt, nem kell amiatt újat keresned.

Tipp: a fényvédelem mellett az arctisztítás is legalább olyan fontos. Ha nem hiszed el, húzz végig egy nedves vattát az arcodon akár zuhanyzás után és látni fogod, hogy még úgy is marad rajta bőven szennyeződés. A micellás vizek most elég népszerűek, kétezer alatt megúszhatsz egy flakonnyit, viszont legalább fél évig elég lesz. Arra figyelj, hogy a vatta pamutból legyen, úgy nem árt többet, mint amennyit segít.

Vegyél vissza!

A 40-es évek a férfiak számára eléggé stresszes időszakok: a munkában teljesíteni kell, a gyerekek ha még nem költöztek el, lassan el fognak és még a barátoknak is bele kell férnie az időbe. Fontos azonban tudni, hogy a stressz csökkentése nemcsak amiatt fontos, hogy ne látszódjon az arcunkon olyan, amit nem szeretnék, hanem azért is, mert a szívbetegségek a nőknél sokkal korábban, ebben a korban jelentkeznek.

Two young men eating popcorn while playing Sony PlayStation 3 video games on a sofa, taken on July 9, 2013. (Photo by Philip Sowels/Future Publishing via Getty Images)
Fotó: Europress / Getty

Az étel is befolyásol!

Nemcsak a krémek és a naponta bevitt két liter víz, de az ételek is befolyásolják a bőröd állapotát. Figyeld meg, hogy mik azokat az ételek, amik után kipattog a bőröd, esetleg kiszárad és azok helyett keress alternatívát. Az olajos magvak, például a mogyoró vagy a dió sokaknál még felnőtt korban is pattanást okoz, azt pedig ugye mondani sem kell, hogy a tartósítószerrel készült instant kajáknak és a gyorséttermi menüknek nem szabad, hogy a fő táplálkozási forrásaid legyenek? Ugyanígy a dohányzásról is szokj le, nemcsak az egészséged teszi tönkre, de a bőrt is öregíti és a leheletnek sem tesz jót!

Tipp: az antioxidánsokat nemcsak fogyasztani jó, de a krémekben is fontos szerepet játszanak, keresd azokat a termékeket, amik tartalmazzák!

Ne hagyd ki az orvost!

Bár főleg a nőket szólítják meg azok a kampányok, amelyek az orvosi szűrések fontosságát hangsúlyozzák, férfiként sem ússzuk meg azt, hogy időről időre felkeressünk egy rendelést. És itt nemcsak a bőrgyógyászatra gondolok (bármilyen gyanús elváltozás miatt keressétek fel a szakembert), de legyen szó akár emésztési, akár fejfájással vagy éppen a nemi szervvel kapcsolatos panaszokról.

A kezeket se felejtsd el!

A legtöbb kézkrém segít a kiszáradt kezek ellen, így dönts az állag és az illat alapján. Készíts egyet az ágy mellé, így az esti zuhanyzás után, de még a lefekvés előtt nem feledkezel majd el róla!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik