Élet-Stílus

Emberkísérlet: egy óra alatt beszereztünk 27 karácsonyi ajándékot

Emberkísérlet: egy óra alatt beszereztünk 27 karácsonyi ajándékot

Magunk mögött hagytuk a plázák egyhangú, karácsonyi slágerektől visszhangzó folyosóit, a hajtépést, a tömegverekedést és az idegbajt. Figyeltünk az árakra (kis kivétellel minden olcsóbb tízezer forintnál), és a legkevésbé sem hagytuk magunkat elcsábítani egy skandináv mintás sál-sapka kombó, köntös vagy turmixgép láttán. A kevesebb néha több, és minőség kontra mennyiség elvektől vezérelve indultunk neki a Deák tér és a Váci utca környékének, hogy megtudjuk, mit szerezhet be az, aki úgy dönt: egy metróátszállás között ad magának egy órát a belvárosban ajándékvásárlásra.

Pylones

Barátnőnek, tesónak, de még egy bevállalós üzletasszonynak is el tudjuk képzelni az alábbi ajándékokat. A termosz szerintünk nem elcsépelt, főleg, ha a mintája miatt feldobja a reggeli meetingeket, a munkába villamosozást, vagy csak egyszerűen jó ránézni. Egy minőségi termosz ráadásul minden fázós felnőttnek jól jön: aki forrázta már le magát vagy a táskája tartalmát egy rosszul záródó ezer forintos termosszal, az tudja miről beszélünk.

A budapestes iPhone-hátlap nem igényel túl sok magyarázatot. Kár, hogy csak iPhone-ra valót találtunk.

Árak: termosz – 8990 Ft | mobiltok  – 4490 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

L’Occitane

Tisztában vagyunk vele, hogy léteznek jóval olcsóbb kozmetikumok is, de mennyivel különlegesebb, ha karácsonyra egy igazán minőségi termékkel lepjük meg az anyósunkat vagy a legjobb barátnőnket – vagy akár a férfi rokonainkat, ismerőseinket. A kisebb, shea vajas kézkrémet és ajakápolót tartalmazó szettet pont azért választottuk, mert uniszex, remekül táplálja a bőrt, dekoratív a csomagolása és kedvező az ára. A másik, peóniás pakkért jobban a pénztárcánkba kell nyúlni, de ebben több termék is van, többek között tusfürdő, testápoló tej és kézkrém.

Árak: shea vajas duó – 4640 Ft | peóniás szett  – 12.990 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Tiger

Na, itt aztán tényleg mindent lehet kapni, sőt, olyat is, amiről korábban azt sem tudtuk, hogy létezik. Külön javasoljuk ezt a boltot azoknak, akik a baráti társaságon belül szeretnek zavarba ejtően vicces dolgokat venni egymásnak – például olyan horgászszettet, amivel nagydolog közben lehet játszani. Ezt nem tettük bele a válogatásunkba, három másik dolgot viszont igen.

Nem állítjuk, hogy  a palackposta minden idők leghasznosabb ajándéka, de, ha valaki egy kicsit kreatívabb, akkor szőhet köré egy vicces/szívhez szóló történetet. Önálló ajándékként is megállja a helyét, de plusz kedvességként is működik. (Alternatív megoldás: hagyjuk a kádban karácsony este.) A belvárosi üzlet emeletén gyerekrészleg is van, és ha elég ügyesek vagyunk, kedvezőbb árú és ötletesebb játékokat találhatunk itt, mint egy hagyományos játékboltban. A kartonból összeállítható darusautó és a golyós labirintus fejlesztik a kreativitást, a logikát és a kézügyességet, plusz a szülőkkel együtt, közösen is lehet játszani velük.

Árak: palackposta – 1000 Ft | labirintus – 2300 Ft | összerakható autó – 1500 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

 

Lush

Az angol kozmetikai márka nem az olcsó kencéiről híres, ellenben rengetegen esküsznek a minőségére. Havi szinten innen vásárolni a sampont meglehetősen drága buli, de az ünnepeknek éppen az lenne az értelme, hogy olyat vegyünk a másiknak, amit ő nem biztos, hogy megengedne magának. Itt egy olcsóbb és egy kicsit drágább terméket/csomagot választottunk.

A Charity Pot nevű kéz – és testápolóval duplán ajándékozunk, mert minden eladott doboz esetében az adó befizetése után megmaradó bevétel 100%-át a környezetvédelem, az állatjólét és az emberi jogok védelmének területén munkálkodó kis, helyi szervezeteknek adományozza a cég. A másik, medvebocs alakú dobozba zárt ajándékcsomagot fürdőkádban ázni szerető rokonoknak, barátoknak ajánljuk, ugyanis tele van fürdőgolyóval és szappannal.

Árak: Butter Bear – 6490 Ft | Charity Pot – 1590 (45 grammos kiszerelés) és 5490 (a 240 grammos kiszerelés)

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Magyar tervezői pop-up bolt

A pop-up üzletek lényege, hogy csak egy bizonyos időintervallumban tartanak nyitva az adott helyszínen. Amiben mi jártunk, ott a ruhákat és a táskákat elég borsos áron mérik, ami nem csoda, hiszen magyar tervezők által készített egyedi termékekről van szó. Ettől függetlenül érdemes benézni, mert az ékszerek közül több is van tízezer forint alatt vagy körül, ráadásul nyakláncokat és különleges gyűrűket is találtunk jó áron.

Árak: nyaklánc – Krisztina Lango – 6000 Ft | nyaklánc – Some – 8500 Ft | gyűrűk – Ilyés Juli – 7800 Ft/db

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

H&M Home

Bár a plazákat nagy ívben elkerültük, a népszerű divatáruház lakberendezési osztályát nem tudtuk figyelmen kívül hagyni. Az egyik jó hírünk, hogy az ünnepek előtt több terméket is leáraztak, a másik pedig, hogy remek ajándék-alapanyagot rejtenek a polcok. Persze ahhoz, hogy valakinek ilyesmit vegyünk karácsonyra, nem árt valamelyest ismernünk az ízlését, úgyhogy mi most egy áthidaló megoldást választottunk: egy délutáni pihenésre csábító szürke plédet néztünk ki, ami a legtöbb otthonba illik.

A lakberendezési cuccok között megbújva pedig találtunk egy kifejezetten kislányokra szabott ajándékot, egy strapabíró kartonból kialakított babaházat. Tüneményes és hordozható, és bár baba nincs hozzá, de minden gyerekszobában lehet találni belevaló figurákat.

Árak: takaró – 8990 Ft | babaház  – 3990 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

 

iJoe

Apa, nagybácsi, haver, báty vagy bárki, aki odavan a telefonos kütyükért. Nekik kerestünk karácsonyi ajándékot ebben a belvárosi boltban, ahol elsősorban iPhone-hoz találtunk hasznos kiegészítőket. A külső memória szuper azoknak, akiknek nincs elegendő tárhely a mobilján, az egy mozdulattal felpattintható tele – illetve nagylátószögű objektív a telefonnal fotózgató ismerősünknek telitalálat, az átalakítót pedig főként azoknak találták ki, akik sokat utazgatnak a világban, és mindig megszívják a különféle hálózati csatlakozókkal.

Árak: külső memória – 16GB – 18.990 Ft | objektívszett – 30.000 Ft | átalakító – 8000 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Wild Flower Bar

Virágot adni karácsonyra annyira menő, ezért állatira megörültünk, amikor körsétánk során belebotlottunk ebbe a kis üzletbe. A kaktuszokra teljesen rápörögtünk, egy válogatás ezekből annak, aki szereti a növényeket tök jó betalál, és mennyivel jobb, mint egy újabb sál-sapka szett. Ezeken kívül találtunk itt különleges szálas teákat (zöldet és fehéret), amiket különféle virágokkal (bodza, akác, citromfű, körömvirág vagy éppen csipkebogyó) ízesítettek, illetve egy dán márkát is, a Merakit. A kozmetikai és dekor termékek mind természetes alapanyagból készültek, és nagyon dizájnos a csomagolásuk. Egy szappant és egy illatgyertyát néztünk ki – utóbbi az ígéret szerint égés közben is illatozik.

Árak: gyertya – 5000 Ft | tea – 2000 Ft (kis kiszerelés) és 3500 Ft (nagyobb kiszerelés) | kaktuszok – 300 forinttól (képünkön az 500 forintba kerülő közepes méretűeket találjátok)

 

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Holló Műhely

Kis híján sokkot kaptunk a gyönyörűségtől, amikor beléptük az üzlet ajtaján. Fogadni mernénk, hogy nagyon kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről, pedig egy több generációs népművész család termékei kaphatóak itt. Minden az édesapától, Holló Lászlótól indult, de most már felnőtt gyerekei Anna és Dávid viszik tovább a családi vállalkozást. Mindkét alkotótól egy-egy ajándéknak valót (egy kulcstartót, illetve egy grafikát) választottunk, de akad itt még bőven néznivaló.

Árak: kulcstartó – 4500 Ft | kép – 6500 Ft (kerettel) és 4500 Ft (keret nélkül)

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Rododendron Art&Design Shop

Bevásárló körutunk során arra volt a legjobb rájönni, hogy az egyediség nem feltétlenül jelent megfizethetetlen árakat – ez a szintén magyar termékeket kínáló üzlet is erre volt jó példa. A gyerekekre gondolva kiválasztottunk egy aranyos plüssfigurát, és egy szuper ötletes és egyedi francia kártyát is.

Meglehetősen nehéz volt döntenünk, de választottunk még lakberendezés tárgyként funkcionáló, papírból készült tárolót, egy posztert és egy elképesztően menő hátizsákot is.

Árak: plüss – 2990 Ft | kártya – 1990 Ft | tároló – 2990 Ft | poszter – 12.000 Ft | hátizsák – 16.490 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Pesti szatócs

A gyomrukat szerető rokonságnak az utolsó üzletben találtunk ajándéknak valót. A gasztrokészlet folyamatosan bővül, de a mostani kínálatból egy sárgabarack szörpöt és egy fekete cseresznye dzsemet szemeltünk ki. A konyhában szívesen bíbelődöknek pedig egy apró Kezemura márkájú kerámiatálkát és egy önvédelmi eszköznek, illetve dísztárgynak is beillő vágódeszkát választottunk ki karácsonyra.

Árak: szörp – 1900 Ft | dzsem – 1200 Ft | tálka – 3900 Ft | vágódeszka – 7900 Ft

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu
Olvasói sztorik