Élet-Stílus

Aggasztóan sok magyar nem hisz az orvostudománynak

Egyáltalán nem az alacsony végzettségűek körében népszerűek az alternatív gyógymódok – derül ki egy friss felmérésből.

A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási módokat, mint a hivatalos orvostudományt – derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet az Index megbízásából készített a Závecz Research. Az oltásellenesség támogatottsága is aggasztóan magas.

Mindössze 13 százalék azok aránya, akik teljesen szkeptikusak az alternatív gyógyítási módszerekkel szemben. Ugyanakkor 68 százaléknyian vélekednek úgy, hogy a gyógyszergyárak ellehetetlenítik a természetes és olcsó gyógymódokat. 27 százaléknyian vannak, akik azt gondolják, hogy a védőoltások több bajt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van.

Az emberek 40 százaléka teljesen egyetért azzal, hogy a betegségek nagy része lelki eredetű, és a gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal félrekezelik azokat. Ha azokat is idevesszük, akik „inkább egyetértenek”, akkor 80 százalékra nő az arány.

Az Index megjegyzi: a fő probléma, hogy az áltudományos kuruzslók kedvelt módszere, hogy létező alapok félremagyarázására építik az átverést. A felmérésből az derül ki, hogy a magyarok többsége „a lejtő közepén jár”, komolyan meg van ágyazva a legveszélyesebb csalásoknak is. A portál szerint a természettudományos oktatás teljes csődjét mutatja, hogy a diplomások között magasabb az alternatív gyógymódokat támogatók aránya, mint a legfeljebb 8 általánost végzetteknél.

Az alternatív medicina jellemző támogatói közt vannak a munkanélküliek, inaktívak, gyes-en és gyed-en lévők. Pártszimpátia alapján is vizsgálták a kérdést: a Jobbik szavazói között vannak a legtöbben, akik elutasítják a hivatalos orvostudományt, míg a DK-sok a leginkább szkeptikusak az alternatív gyógymódokkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik