Élet-Stílus

Az ősemberek közelebb álltak a vegetarianizmushoz, mint ahogyan azt korábban hittük

Tisztelt paleo-hívők! Van egy jó hírünk.

Hogyan képzelünk el egy barlangban élő ősembert? Izmos, dárdát tartó, hosszú hajú, nem épp illatos, vadállatokkal való harcra mindig kész férfiként, vagy állatbőrökbe burkolózott, gyermekeit óvó, a családi tűznél az aznap elejtett zsákmányt hazaváró nőként? Jó eséllyel igen, ezt a képet egy nemrég felfedezett lelőhely gyökerestül átírhatja, hiszen az izraeli Hula-völgyben dolgozó Bar Ilan Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem tudóscsoportja most bizonyítékot talált arra, hogy az ősemberek nem csak a manapság paleo étrend néven ismert vonalat (sőt, van már paleo Mikulás is!) követték, hanem igenis szép számú növényt tömtek magukba.

Az ásatásokon az elmúlt hónapokban ugyanis mindegy ötvenöt féle ehető növényt (ezek közül mára már több, mint tíz eltűnt), köztük magvak, levelek, gyökerek, vagy gyümölcsök maradványait fedezték fel, így elképzelhető, hogy a természetes raszta fonatokkal bíró családfő

egyszerűen csak elszaladt az első facsoportig egy fél kiló szilváért, a tópartra pedig harminc deka dióért, mert a családnak épp nassolni volt kedve.

A növények – így páldául a szőlő, melynek 780 ezer évvel ezelőtt elejtett szemét egy kőkori telepen találták meg – tehát fontos szerepet töltöttek be a kor embereinek étrendjében, és tökéletes kiegészítői lehettek a proteingazdag vadászó-gyűjtögető életmódnak.

A From The Grape Vine nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik