Élet-Stílus

A hollywoodi sztárok a világháború alatt egy klubban főztek, szolgáltak fel, vagy mosogattak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 12. 09. 16:35

Igen, jól olvasta – akár a használt tányérokat pucoló Chaplinnel, vagy a sört csapoló Frank Sinatrával is találkozhattunk volna.
Korábban a témában:

A második világháborúhoz hetvenöt évvel ezelőtt, a Pearl Harbor elleni támadás után (az ekkor elsüllyedt hajók ma így festenek) csatlakozott Egyesült Államok 16 millió főt mozgósított, akiknek jó része a különböző harctereken küzdött a németekkel.

A különböző amerikai kikötőkben hajóra szálló katonák sokszor ingyen költhették el a búcsúvacsorájukat, vagy utolsó estéjüket – így volt ez Los Angelesben is, ahol egy elhagyatott éjszakai klubot alakítottak át.

Így született meg a Hollywood Canteen, ahol az egyenruhások számára minden fogyasztás ingyenes volt, sőt, a hét hat napján hollywoodi hírességek és a szórakoztatóipar más területeiről érkező önkéntesek töltötték be az összes pozíciót, sőt, táncoltak is a betérő katonákkal.

Nem lett volna tehát okunk meglepődni, ha közel négy éven át a pincérnek öltözött Katherine Hepburnnel találkoztunk volna, Louis Armstrong vagy Rita Hayworth szolgálta volna fel saját készítésű desszertjét, Frank Sinatra csapolta volna  a sört, Charlie Chaplin mosogatta volna el a sokasodó használt edényeket, vagy épp Marlene Dietrich-et kérhettük volna fel a táncparketten.

A hely annyira sikeres lett, hogy 1944-ben a Warner Bros Stage Door Canteen névvel még egy filmet is forgatott róla, melyben számos, a Hollywood Canteenben szerepet vállaló színész is szerepelt.

Marlene Dietrich és Rita Hayworth, mint felszolgálók

A színészek egy része persze ezen idő alatt is a harctereken küzdött: az MGM legértékesebb csillaga, Clark Gable például egy bombázón szolgált, ahol géppuskával osztotta a német harci gépeket.

A pult mögött Shirley Temple

A háború vége után nem sokkal, 1945 novemberében a hely bezárt, és mára nyomtalanul eltűnt (helyén egy toronyház áll), emléke viszont számos veterán lelkében máig is él.

Fotók: Hollywood Photographs, Calisphere
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MILAN, ITALY - OCTOBER 31:  A general view of the new Scientology Church is seen on the opening day on October 31, 2015 in Milan, Italy. The five-story, four-building, 258-windows, former headquarters of Philips and computer company Sun has been converted into a 10,000 square meter Scientology church and will be the largest of its kind in the world.  (Photo by Awakening/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.