Élet-Stílus

Négy golyó találta el John Lennont

Lennon Nagy-Britannia legnehezebb időszakában, 1940. október 9-én született Liverpoolban. Ekkor már javában folyt az angliai csata, a Luftwaffe gépei napi szinten támadták Angliát, bombázták a civil lakosságot, a britek teljesen egyedül álltak szemben a Harmadik Birodalommal.

Szülei muzikálisak voltak, de egyikük sem foglalkozott komolyabban zenével. Azt sem mondhatjuk, hogy meghitt családi kört teremtettek volna a kis John köré: a hajópincérként dolgozó, ír származású apa, Alfred 1945-ben elhagyta a családját. Julia, az édesanya ekkor úgy döntött, egyedül nem képes nevelni a fiút, ezért szó szerint átpasszolta nővérének, Miminek. Lennont tehát ötéves korától nagynénje, és annak férje nevelte.

Zenével lázadt

Jó kapcsolatban maradt édesanyjával, ő tanította meg bendzsózni, de eleinte rajztudásával tűnt ki, tanulmányait a liverpooli College of Artban végezte. Már gyermekkorában rövidlátó volt, szemüveget kellett viselnie. Karrierje elején sokszor használt kontaktlencsét vagy dioptriás napszemüveget, mígnem 1966-ban egy forgatáson olcsó, egészségügyi szemüveget adtak rá. Később sem vette le, a kerek szemüveg lassan imidzse része lett.

Tizennyolc éves volt, amikor édesanyja meghalt: egy szolgálaton kívüli, részeg rendőr ütötte el az utcán. Lennont nagyon megrázta az eset, a kórházban neki kellett azonosítania. A tragédia elmélyítette barátságát Paul McCartney-val, aki 14 éves korában rákban veszítette el az édesanyját.

A zene felé a kamaszkori lázadás terelte, ami ekkoriban a rock and rollt, Elvis Presley és Chuck Berry munkásságát jelentette. Csakhogy Lennon a rajongáson kívül maga is zenélni kezdett, 1957-ben saját zenekart alapított, a The Quarryment. George Harrison és McCartney csatlakozása után több néven is fellépett, végül Beatlesként vált világhírűvé.

Híresebb, mint Jézus

Őszinte, markáns nyilatkozataival Lennon gyakran keltett bortányt, és egyben ragyogó hírverést a bandának. Az egyik leghíresebb eset volt, amikor 1966-os turnéjuk előtt kijelentette: a Beatles népszerűbb Jézusnál.

A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül. Erről még csak vitatkozni sem vagyok hajlandó. Igazam van és be is fog igazolódni. Már most népszerűbbek vagyunk, mint Jézus. Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.

Az Egyesült Államokban komoly tiltakozáshullám indult, több rádióadó betiltotta dalaikat, nyilvánosan égették a Beatles lemezeit, több szervezet, köztük a Ku Klux Klan életveszélyesen megfenyegette a fiúkat. Lennon végül magyarázkodni kényszerült:

Azt hiszem, ha azt mondtam volna, hogy a televízió sokkal népszerűbb, mint Jézus, nem lett volna semmi baj, de mivel egy barátommal beszéltem, Beatles-t mondtam. Sajnálom, hogy kinyitottam a számat. Nem vagyok istenellenes, Krisztus-ellenes vagy vallásellenes, nem ítéltem el és nem kisebbítettem a jelentőségét. Csak tényként közöltem, ami leginkább Angliára igaz. Nem mondom, hogy jobbak vagy nagyszerűbbek vagyunk Jézusnál, nem is hasonlítom magunkat Jézus Krisztushoz mint személyhez, istenhez, vagy akárkihez. Csak mondtam, amit mondtam, és ez nem volt helyes. És rosszul értelmezték. Ennyi.

1980. december 8.

A siker csúcsán aztán, főleg a tagok személyes ambíciói miatt a Beatles 1970-ben felbomlott. John Lennon második felesége, Yoko Ono segítségével építette tovább szólókarrierjét. Egyre inkább a kor problémáit igyekezett megfogalmazni, művészetével szót emelt a vietnami háború, a faji megkülönböztetés ellen, a nők jogaiért.

Közben a kábítószer és az alkohol rabja lett, egy időre Yoko Ono is elhagyta, de végül talpra állt. A Hawaiin élő Mark David Chapman zavaros fejében pedig megszületett a gyilkosság terve. 1980. decemberében vásárolt egy 38-as kaliberű pisztolyt, egy Zabhegyező kötetet és egy vadonat új Lennon-albumot. December 8-án pedig megállt a sztárok által lakott apartmanház, a Dakota-ház előtt.

A könyvbe beírta: “ez a vallomásom”, majd nyugodtan várakozott. Közben olvasgatott, beszédbe elegyedett a ház portásával és egy lesifotóssal, aki ugyancsak a kapu előtt lődörgött. Lennon és Yoko délután lépett ki a kapun, egy közeli lemezstúdióba indultak. Chapman lefagyott, újdonsült fotós barátja lökdöste oda, hogy kérjen autogrammot. Lennon aláírta a lemezt és megkérdezte, akar-e még valamit. Nem akart, ezért a pár elment.

Öt lövés

Négy óra munka után indultak haza, de még közben befutott a hír: a Double Fantasy aranylemez lett. Este 11 óra előtt értek haza, Yoko szállt ki először a limuzinból, a kapu felé ment, John néhány lépésre követte, kezében új felvételeinek demo-kazettáival és egy magnóval. Chapman eddigre összeszedte magát. Köszönt Yokonak, és miután John is elment mellette, öt lövést adott le rá.

Egy mellé ment, négy a zenész vállát és hátát találta el. Chapman nem menekült, fegyverét átadta, és a Zabhegyezőt kezdte ismét olvasgatni. Az egyik golyó John Lennon aortáját ütötte át, még a kórházba szállítás közben meghalt.

A világ megdöbbent, a tévék és rádiók adásukat megszakítva számoltak be a merényletről. A Dakota-ház előtt gyászolók tízezrei jelentek meg, a népharag elől Chapmant egyik börtönből a másikba mentették. A bíróság 1981 augusztusában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, azóta is rács mögött ül.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik