Élet-Stílus

Száz éven át fojtogatta a halálos köd London lakóit

Száz éven át fojtogatta a halálos köd London lakóit

A brit főváros tökéletes példa arra, hogy miért is kell ügyelnünk a környezetünkre.

Senki nem szereti a szmogot, de egészen hatvannégy évvel ezelőttig a londoniak úgy gondolták, hogy ez is a nagyvárosi mindennapok része (hiszen akár évi kilencven napon át is élvezhették a társaságát), bár a távfűtés megoldani látszott a kémények tömegéből az ég felé törő és a Napot eltakaró, vagy szűk utcákba ragadó füst és köd problémáját.

November 1922: Fog at Ludgate Circus, London. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)
Köd a Ludgate Circus-nél, 1922. novemberében / Fotó: Topical Press Agency/Getty Images
12th February 1937: Smoke belches from the famous chimneys of London's Battersea Power Station. (Photo by Fox Photos/Getty Images)
A Pink Floyd Animals albumának borítójáról ismert londoni erőmű, a Battersea Power Station, 1937 / Fotó: Fox Photos/Getty Images

1952. december 5. azonban fordulópont volt minden brit életében – ekkor telepedett ugyanis a fővárosra az egyszerűen csak Nagy Ködként emlegetett szmogfelhő, hiszen a szokatlanul hideg idő miatt minden család iszonyatosan mennyiségben kezdett szénnel fűteni, a kémények pedig megállíthatatlanul okádták a füstöt, a város felett kialakult anticiklon pedig nemes egyszerűséggel az utcák felett tartotta a gyilkos, fojtó levegőt.

1953: Smog masks have become all the rage in London due to the life threatening levels of air pollution with result in severe smog or 'pea soupers'. (Photo by Juliette Lasserre/BIPs/Getty Images) Im Jahr 1953 tr‰gt ein Paar Atemmasken - das lebensrettende Accessoire wurde in London nach der verheerenden Smogkatastrophe vom Dezember 1952 zwangsl‰ufig zur neuesten "Mode".

A látóhatár pillanatok alatt alig néhány méterre csökkent, másnapra pedig ötezren haltak meg. A mentők egyszerűen bezárták a kapuikat, hiszen képtelenség lett volna minden riasztásra reagálni.

Alig negyvennyolc órával a köd leszállta után az emberek mindössze egyetlen lábnyira – ez pontosan harminc centimétert jelent – láttak maguk elé, az utcát pedig elhagytott autók szegélyezték.

Subject: Man on motorcycle trying to drive in fog. London, UK 1952Photographer- Carl MydansTime Inc OwnedMerlin-1200490

Megállíthatatlanul nőtt a rablások és betörések száma – hiszen a tettes menekülését úgyse láthatta senki, üldözőbe venni őket pedig végképp lehetetlenné vált. Az emberek mentők híján maguk sétáltak be a kórházakba, a legtöbben levegőért kapkodva, vagy már kékké vált ajkakkal.

De mi történt?

A kén-dioxid és más szennyezőanyagok vízrészecskékkel találkozva tüdőt, nyálkahártyát és szemeket égető savvá változott, a légzési nehézségek és influenza pedig a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre, gyermekekre, és idősekre pedig elképzelhetetlenül veszélyessé vált.

london-smog-disaster-of-1952-8

December kilencedikére a halottak száma már elérte a kilencezret, az időjárás pedig megkönyörült a túlélésért küzdő londoniakkal: a szél felkapta a szmogot, a köd pedig pillanatok alatt elillant.

A kormány haladéktalanul intézkedéseket foganatosított egy hasonló katasztrófa ellehetetlenítésére, noha ezekért a lépésekért népes csoportok már több, mint három évtizede tüntettek.

Véget ért az óriási, füstölő gyárkéményeket London közelébe megálmodó cégek támogatása, a kémények pedig sorra ledőltek. Szerencsére a széntüzelésű kályháknak is leáldozott, 1956-ban elfogadták a Clean Air Act-et, a város fölül a hatvanas évekre pedig minden veszély elhárult, bár az azóta eltelt ötven a helyzet az autóforgalom növekedése miatt újra romlott, sőt, 2012-ben újra komoly mennyiségű szmogot tartott a szél a város felett.

24th November 1954: An assistant at the Fuel research Station's Air Pollution section with a filter taken from an air conditioning plant in London. After just one night's use it is discoloured by impurities and smog in the air. (Photo by John Pratt/Keystone Features/Getty Images)
18v2iesf2ljsejpg
Dőlnek a kémények, 1956

A Nagy Szmogban elhunytak számát a kutatók közel tizenkétezerre becsülik – ez kicsivel több, mint a harmada a London nyolc hónapon át tartó második világháborús bombázása során elhunytaknak.

Fotó: vintag.es, Sky News, 163.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik