Élet-Stílus

Kétszer utazott a világ végére a lányát gyászoló apa

Kétszer tett meg több mint tizenháromezer kilométert egy 71 éves apa, hogy a maga módján gyászolja meg a lányát.

Lisa Clark orvos volt, negyven éves korában, 2012-ben halt meg, petefészekrákban. Végrendeletében húszezer fontot (közel hét és félmillió forintot) hagyott a szüleire. Az utolsó napjain arra kérte őket, hogy a pénzből utazzanak el olyan a helyekre, ahová ő szeretett volna, de már nem tehette meg.

„Lisa nagyon sokat utazott, imádta a Maldív szigeteket, de önkéntesként járt Nicaraguában, és Tongán is, ahol róla nevezték el a kislányt, akit életében először világra segített” – meséli Roger Clark, Lisa apja.

Lisa Clark (fotó: Roger Clark)
Lisa Clark (fotó: Roger Clark)

Az orvosnő problémái az után kezdődtek, hogy megszülte a lányát, a most hatéves Lucyt, de évekig nem vette komolyan a figyelmeztető jeleket. Mire kiderült, mekkora a baj, már túl késő volt.

„A Glastonbury fesztiválon dolgozott 2011-ben, mint az egészségügyi csapat vezetője. A feleségemmel mi is ott voltunk. Emlékszem, éppen Lisa kedvenc zenekara, a Coldplay játszott, de mi őt néztük amint a kínjaival küszködik. Még akkor is erősködött, hogy szimpla hasfájás, majd elmúlik” – idézte fel élete egyik legszörnyűbb emlékét Roger.

Lisa néhány nappal később kivizsgáltatta magát, három nappal később pedig már a műtőasztalon feküdt, hogy eltávolítsák a daganatokat a petefészkeiről. Az életét azonban csak rövid időre sikerült megmenteni. A diagnózisa után tizenöt hónappal végleg feladta a rákkal vívott harcot, hátrahagyva kislányát, és 43 éves férjét, aki ugyancsak orvos.

„Miután meghalt, sokáig és komolyan gondolkodtam, végül úgy döntöttem, hogy addig kell elmennem életem legnagyobb utazására, amíg még képes vagyok rá fizikailag” – kezd bele a történetébe Roger. „A feleségemmel a Falkland szigetek mellett döntöttünk. Találtunk otthon egy pingvines képeslapot, amit korábban Lisa küldött nekünk. Azt találtam ki, hogy elmegyek, és az emlékére lefotózom azokat a pingvineket.”

Fotó: Roger Clark
Fotó: Roger Clark

Miután hazatértek, Roger rájött, hogy valami nem stimmel. A Falkland szigeteken lefotózott pingvinek nem hasonlítottak azokra, amik a képeslapon voltak. Kiderült, hogy míg az emlékfotókon királypingvinek vannak, addig a képeslapon császárpingvinek.

A gyászoló apa később kiderítette, hogy ha császárpingvineket szeretne fotózni, ahhoz kicsit délebbre kell repülnie a Falkland szigeteknél. Egészen az Antarktiszig. A Lisa által hátrahagyott pénz elment az előző útra, de Roger eltökélte, nem nyugszik, amíg meg nem csinálja azokat a képeket, amik méltó emléket állíthatnak a lányának.

Az antarktiszi túra egy kisebb vagyonba került. Csak az út megszervezése egy évet vett igénybe, az ára pedig negyvenezer fontra (majd tizenötmillió forintra) jött ki. Így is csak úgy valósulhatott meg, hogy Roger szerencséjére volt egy idén novemberben az Antarktiszra induló expedíció, amelyikhez csatlakozhatott.

Ahhoz, hogy a férfi császárpingvinek közelébe jusson, Angliából először Chilébe kellet utaznia, onnan egy másik gép vitte az antarktiszi alaptáborba, ahonnan már csak négy órát kellett repülnie a Gould-öbölig. Ám Roger úgy érzi, az utazása megért minden pénzt és fáradtságot.

Fotó: Roger Clark
Fotó: Roger Clark

„Teljesen elárasztottak az érzelmek, amikor először megláttam a pingvineket. Feltétlenül meg akartam osztani az élményt a feleségemmel, úgyhogy felhívtam egy műholdas telefonról. Otthon hajnali három óra volt, de nem bánta, hogy felébresztettem.”

Az apa ezután hozzákezdhetett ahhoz, amiért útnak indult. A következő napokban több mint háromezer fotót készített a pingvinekről és a végtelen, havas tájról. Az fotón egyiken Lisa neve látható a hóba írva, és mellette az, hogy „köszönöm ezt az utazást”.

(via Mirror)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik