Élet-Stílus

Szinglik, figyelem: a mai nap nagyon fontos!

András napja van, a görög eredetű név jelentése férfi, férfias – Magyarországon már a középkortól kezdve az egyik leggyakoribb férfinév. És nagyon fontos nap.

Az Andráshoz eső első vasárnap volt advent első vasárnapja. Ekkor véget értek a mulatságok, ahogy Szegeden tartották: András zárja a hegedűt. Megkezdődött az egyházi év első része, a karácsonyt előkészítő időszak, a vallásos alaphangulatba nem illettek a világi hívságok.

András megjósolja a kérőt

András napja ugyanakkor a népi hitvilágban erős mágikus nap volt, a szerelmi jóslás ideje. Érthető módon legényeket, de talán inkább a hajadonokat mindennél jobban foglalkoztatta, ki lesz a jövendőbeli? Ezen a napon számtalan módon járhat utána bárki akár ma is, bár a módszerek egy kivételével mind hölgyeknek valók..

  • Egész nap böjtölni kell, majd este három harapásnyi kenyeret megrágni és a kapcába köpni. Ha ezt lefekvéskor a fiú vagy a lány a párnája teszi, éjjel megálmodja, ki lesz a férje, felesége.
  • Egy másik módszer – elsősorban lányok számára -, ha egy pohár vízbe piros almát tesznek, éjszakára pedig betolják az ágy alá. Reggel aztán a vizet megisszák, az almát megeszik, majd kiszaladnak az utcára: az első, akit meglátnak, hamarosan kérőként jelentkezik.
  • Nem túl pontos, de mégiscsak információtartalommal bír, ha az eladó sorban lévő hölgyek hazafelé megrázzák a zsúpfedeles házak ereszét, és alátartják a kötényüket. Ha búza esik bele, a jövendőbeli gazdalegény lesz, ha rozs, akkor sajnos zsellérfiú.

Jó módszer az is, ha csillagot szed az ember

Ha valaki ezekről már lekésett, mert túl van akár több étkezésen is, kihagyta az almás vizet, vagy nincs a környéken zsúpfedeles ház, ne bánkódjon!

  • Ha eljön az este, menjen ki a szabadba, és szemével válogassa a csillagokat, szedje őket a kötényébe. Közben tízszer vissza kell számolni tíztől egyig, de figyelem: ugyanazt a csillagot nem szabad kétszer kiválasztani. Ezután a csillagokat be kell önteni az ágyba, így éjjel álom mondja meg, ki lesz a szerencsés férj.
  • Almát is tehetünk az eresz alá, amit Borbála napkor meg kell fordítani, majd el kell vinni az éjféli misére. Ha valaki úton a templomba megszólítja a lányt, az már szedheti is kelengyéjét, megtalálta a kérőt.

Nem szerelmi jóslás, de nem hagyhatjuk ki, hogy a csángók szerint ma éjszaka összegyűlnek a farkasok, és András elmondja nekik, hol találnak fogukra való birkát, tehenet, malacot. A gazda egyet tehet: éjszakára össze kell kötnie egy ollót, amivel egyben beköti a tolvaj farkas száját is.

András, halász

Emlékezzünk meg arról is, aki miatt ma ünnepeljük az Andrásokat, és akinek vértanúságát Nagy-Britannia zászlaja is hirdeti. Szent András apostol három napnyi szenvedés után 60. november 30-án halt kereszthalált Petra városában – ez a nap égi születésnapja, ami kijelöli helyét a naptárban.

Szent András vértanúsága/Wikipedia
Szent András vértanúsága/Wikipedia

András Krisztus első tanítványai közé tartozik, akit Márk evangéliuma szerint maga a Megváltó hívott:

Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont és Andrást, annak testvérét, a mint a tengerbe hálót vetének; mert halászok valának. És monda nékik Jézus: Kövessetek engem, és én azt mívelem, hogy embereket halászszatok. És azonnal elhagyván az ő hálóikat, követék őt.

“Csodálkozom rajtad”

Az apostolok szétválása után András Kisázsia tartományban a Fekete-tengertől délre fekvő vidéken, Thrákiában és Görögországban hirdette az evangéliumot. Élete Petra városában ért véget, ahol Aegeas prokonzul vonta felelősségre:

-Te vagy az az András, aki lerontod a bálványok templomát, és az embereket abba a babonás szektába csábítod, amelynek kiirtására a római császárok parancsot adtak?

-A római császárok még nem ismerték föl, hogy Isten Fia minden ember üdvösségéért jött el.

-Csodálkozom rajta, hogy értelmes ember létedre hogyan tudsz olyan valakit követni, akiről magad mondod, hogy keresztre feszítették.

András erre elmagyarázta, hogy Jézus kereszthalála misztérium, és felajánlotta a rómainak, többet is elmond neki erről, ha kíváncsi rá. Aegeas így felelt:

Én türelemmel meghallgatlak, de ha te utána nem teszed meg engedelmesen, amit mondok neked, magad is megtapasztalhatod a kereszt misztériumát!

András és keresztje

András nagy beszéde a kereszt által történő megváltásról viszont csak még jobban feldühítette a prokonzult. Börtönbe vetette, majd miután válogatott kínzásokkal sem tudta hite elhagyására kényszeríteni, megparancsolta: feszítsék keresztre. De nem olyanra, mint Jézust, Andrást egy X alakú kereszt elé hurcolták. Mikor meglátta, felkiáltott:

Üdvözlégy, szeretett kereszt! Te szépséget és ragyogást nyertél az Úr tagjaitól. Mert mielőtt az Úr fölszállt volna reád, a föld rémülete voltál, most azonban rajtad keresztül az én Uramhoz megyek!

Két napig függött a fán, visszautasított mindenkit, aki meg akarta menteni. Végül a harmadik napon, november 30-án kínjai véget értek, halála pillanatában testét csodálatos ragyogás vette körül.

Az X alakban ácsolt keresztet azóta is András-keresztnek nevezik, a görög X (khí) betű Krisztus nevének rövidítése, fontos keresztény jelkép ma is Skóciától Oroszországig. Nagy-Britannia zászlajában is megjelenik a skót lobogót szimbolizálva: kék alapon fehér Andráskereszt.

(Márk evangéliumát a Bibliából idéztük, a többi idézet forrása: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. Kiemelt kép: Fortepan/GGAABBOO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik