Élet-Stílus

Rendesen elbánik velünk az időjárás: hó, fagy, eső

Az ember hajlamos rá, hogy egy összetettebb információhalmazból kiragadja az őt érdeklő részletet, majd ezt emésztgetve egyre jobban “felnagyítsa” magában. Ami a meteorológiát illeti, most a havazás ilyen. Az ország egyik fele alig várja már a fehér takarót, míg a másik előre bosszankodik miatta – mint november 16-án.

Pedig ezen a héten az időjárás úgy bánik el velünk, mint Mátyás királlyal a bíró okos lánya: lesz is hó és nem is.

Havazás nem, de hózápor lehet

Jelenleg egy észak-északnyugat felől érkező hidegfront alakítja a Kárpát-medence időjárását. A keleti, délkeleti területeken havazik, ám a felhők délutánra elhagyja az országot, és ott is kisüt a Nap – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. A csapadékzóna mozgását itt követheti.

A havazás mindenhol megszűnik, ám ez nem jelenti azt, hogy esernyő nélkül bárki biztonságban érezheti magát: főleg keleten, de némely nyugat-magyarországi területen is lokálisan kialakulhat futó hózápor.

Néhány négyzetkilométeres területekről van szó, előfordulhat, hogy a város egyik felén szakad a hó, a másikon ragyog a Nap.

Nagyon hideg lesz

A csapadék viszont a mai napon továbbáll, ám marad az erős szél, és kemény hideg jön: átlagosan -3, -9 fokos lesz a kedd hajnal, és napközben is csak 0-5 fokig melegszik a levegő. A leghidegebb az északi völgyekben lesz, de az erős szél, ami kisöpörte a szmogot városainkból, derült, napos időt varázsol az ország nagy részére.

Ennek köszönhető a hideg is, a csillagos égbolton nincs ami érvényesítse az üvegházhatást, a nappal felszívott hőt a talaj nagyon hamar elveszíti.

Eső, hó, havas eső – végül eső

Szerda éjjel már egy melegfront hoz enyhébb időt, és észak felől nedves légtömegek érkeznek fölénk. Találkozásuk eredménye pedig az lesz, hogy csütörtökön majd’ mindenhol számíthatunk csapadékra. Esőre, havas esőre, elsősorban északkeleten hóra – napközben azonban itt is halmazállapotot vált az égi áldás, eső lesz a hóból.

A lényeg tehát, hogy az előttünk álló 5-7 napban keleten, északkeleten, az északi tájakon lehullhat 1-2 centiméternyi hó, de az is hamar elolvad majd. Téli hangulatot teremtő igazi havazás, tartósabb hótakaró nem alakul ki – erősíti meg Berceli Balázs.

A romantikához nem kell mínusz

A filmekből irigyelt, manapság nálunk elég ritka, romantikus nagy hópelyhekhez igen speciális feltételekre van szükség. Az ideális körülményeket az jelenti, ha a felettünk lévő levegő 800-1000 méteres magasságban fagypont alatt van, 1500 méteren pedig -4 és -5 fok között.

Ekkor alakulnak ki a nagy, ezerarcú hópelyhek. A hótakaró pedig megmaradhat akkor is, ha a talaj nem fagyos.

Körülbelül öt centiméternyi hó elég ahhoz, hogy 2-3 fokos talaj menti hőmérsékleten kitartson – ilyenkor találkozunk a “tapadós, vizes hóval”, a hóember tökéletes alapanyagával.

Ha a magasban hidegebb van és a felszínen is mínuszok uralkodnak, apró szemű hóval találkozunk, amelyben inkább a jégkristály szerkezetet érzékeljük. A szél könnyen felkapja, ilyenkor alakulnak ki rendszerint a hófúvások, ez a “porhó”.

Olvasói sztorik