Élet-Stílus

Black Friday 2016: Amikor mindenki megőrülhet egy kicsit

Black Friday: November 25. reggelétől betegre vásárolhatja magát estig, ha szeretné.

Idén is lesz Black Friday, méghozzá a hagyománynak megfelelően a Hálaadást követő első pénteken.
Igaz, hogy ez nekünk Közép-Európában nem mond túl sokat, az viszont már annál többet, hogy november 25-én az üzletek többsége igen komoly akciókkal vár bennünket.

Kis túlzással és egy csipetnyi szemtelenséggel akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Black Friday nem más, mint a kapitalizmus legszentebb ünnepe, mely természetesen összekapcsolódik a Karácsonnyal is, annyiban legalábbis biztosan, hogy azok a dollármilliárdok, amelyeket ezen a napon költünk világszerte, nagyrészt karácsonyi ajándékok formájában köszönnek majd vissza, szinte pontosan egy hónappal később.
Ki van ez találva. És bizony örülünk neki, nem is kicsit.

A Black Friday kifejezés eredetét illetően alapvetően két történelmi magyarázatot szokás emlegetni.
A népszerűbb, mely egyben a szókapcsolat első felbukkanásáról is mesél, 1869-ből származik.
Ekkor élte át ugyanis első, igazi nagy válságát az Egyesült Államok, s az igazi mélypontról épp egy szerdai napon tudóstottak a híradások.
Az Európában kevésbé ismert, de 1966 óta az USA-ban konzekvensen a karácsonyi vásárlási szezon megindulására alkalmazott Black Friday kifjezés Philadelphiában hangzott el első ízben. Fekete péntekek keresztelték ugyanis a hatóságok azt az ominózus karácsonyi vásárnyitási napot, melynek köszönhetően teljesen bedugult a város valamennyi, boltok felé vezető útszkasza, ami rövid időn belül káoszhoz vezetett.

Magyrországon tavaly tartották meg a résztvevő üzletek az első, hivatalos Black Fridayt, s már akkor azt ígérték, hogy a Black Friday 2016 még nagyobb akciókkal várja majd a vásárlókat.

Már alig várja, hogy tülekedhessen a kasszánál, mert egyszer van Black Friday egy évben?
Ide kattintva szemezgethet a legismertebb, résztvevő áruházak között, korábbi cikkünk pedig részletesebben elemzi a Black Friday- őrület körüli jelenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik