Élet-Stílus

Oh, te stresszes karácsony – nemzetközi kutatás az ünnepről

24.hu
24.hu

2016. 11. 24. 10:54

A nők karácsonykor több stresszt érzékelnek, mint a férfiak, és részben több segítséget is kívánnak. A stressz szintje elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Írországban magasabb az átlagosnál. Többek között ezek derültek ki a Lidl megbízásából a Nielsen által készített nemzetközi kutatásból.

A napok egyre rövidülnek, a hőmérséklet csökken, és szép lassan úrrá lesz rajtunk a karácsonyi hangulat – és vele együtt érkezik az ünnepek ünnepére való lázas készülődés: szervezés, bevásárlás, díszítés, ajándékcsomagolás, karácsonyfa-díszítés és az ünnepi lakoma elkészítése. Sok mindent el kell intézni, hogy az ünnepnapokon mindenki érezze a karácsony szellemét, és jól érezze magát szerettei körében. Ugyanakkor ki vállalja el ezt a temérdek feladatot, és vajon mennyire stresszes ez az egész? A Lidl megbízásából a karácsony témakörében elvégzett nemzetközi Nielsen-kutatás ennek és még számos más kérdésnek járt utána. 25 európai országban és az Egyesült Államokban összesen 20 800 fő vett részt a kutatásban.

„A karácsony, mint témakör mindannyiunk számára meglehetősen érzelmekkel teli, hiszen végső soron sokunk számára ez az év legszebb ünnepe. 27 országban tevékenykedő nemzetközi kiskereskedelmi vállalatként éppen ezért idén azt a kérdést tettük fel, tulajdonképpen hogyan is ünneplik a vevőink szerte a világon a karácsonyt? Mi az, ami fontos a számukra? Mi stresszeli őket? És vajon mely területeken igényelnek több segítséget az emberek? Hiszen áruválasztékunk révén mi is szeretnénk hozzájárulni ennek a különleges ünnepnek a sikerességéhez.“, mondja Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.

Egy valamit teljesen egyértelműen megmutat a kutatás: a karácsony az emberek számára azt jelenti, hogy együtt lehetnek a szeretteikkel, élvezhetik az ízletes ételeket és megajándékozhatják egymást – függetlenül attól, hogy melyik országban is élnek. A felmérés ugyanakkor azt is alátámasztja, amit minden bizonnyal sokan sejtenek: az előkészületek és a tervezés terhe valamennyi országban nagyrészt még mindig a nőkre hárul, még akkor is, ha éppenséggel pár feladatot átvesznek tőlük. A kutatásban résztvevő nők 66%-a elismeri, hogy ő szervezi az ünnepet, az ajándékvásárlás esetében 75%, míg a karácsonyi díszítés terén egyenesen 78% ez az érték. Mindez közvetlenül hat a stresszérzésre, melyet a nők a karácsony ideje alatt sokkal nagyobb mértékben érzékelnek, mint a partnerük. A nők 46%-a, ugyanakkor a férfiak csupán 37%-a nyilatkozta a kutatás során, hogy számára a karácsony stresszel jár.

A kutatásban megkérdezett magyarok többsége, 93% otthon tölti a karácsonyi ünnepeket, leginkább a család körében. A stressz a többi országhoz hasonlóan hangsúlyos szerepet tölt be nálunk is, a megkérdezettek 1/3-a örülne annak, ha családja többet segítene neki a karácsonyi előkészületekben, és minden második válaszadó szeretné, ha feszültségmentesebb lenne számára az ünnep. A megkérdezettek magyar nők 40%-a válaszolta a stresszt arra kérdésre, hogy mit jelent számára a karácsony. A stresszt kiváltó tényezőként a legnagyobb arányban, 44%-ban pedig az előkészületeket (tervezés, főzés) jelölték meg.

Tuulia Ortner pszichológusnő a következőket tanácsolja: „Ez a fajta személyes karácsonyi stresszérzet háromféleképpen is csökkenthető. Először is: csökkentsük a sikeres ünneppel kapcsolatos igényeket – tervezzünk például egy egyszerű vacsorát a háromfogásos menü helyett. Másodsorban: a szokásosnál korábban fogjunk hozzá az előkészületekhez, és időben beszéljük meg a családdal a feladatok elosztását. És végül harmadsorban: változtassuk meg a látószöget – ami által a követelményeket veszély helyett olyan lehetőségnek tekinthetjük, melynek révén ahelyett, hogy csődöt mondanánk, magunk fölé nőhetünk.“

A nők szinte mindig önként vállalnak magukra több stresszt, annak érdekében, hogy az ünnepet végül mindenki számára szép emlékké tegyék. Emiatt azonban a karácsonyt megelőző hetekben fokozottan túlterheltnek érzik magukat. Ez a karácsonyi stressz-szint mindenesetre régióról régióra nagyon különböző módon jelentkezik: így például a stressz az olyan országokban, mint Németország, Nagy-Britannia, az USA, Ausztria és Írország kerek 55%-os értékével magasabb a nemzetközi átlagot jelentő 43%-nál, míg Svédországban, Dániában és Finnországban ez az érték átlagosan 53%, Csehországban 67%, Szlovákiában pedig 59% érzékeli nagyon megerőltetőnek a karácsonyt megelőző időszakot. Délkelet-Európában viszont a nők csupán 28%-os stresszérzés mellett mindent kicsit higgadtabban közelítenek meg.

Eltérő országok, eltérő körülmények – karácsony az európai és az amerikai családoknál

Németország, Nagy-Britannia, Írország, USA

Németországban, Nagy-Britanniában, Írországban és az USA-ban a nőknek kell egyszerűen mindent megszervezni, ahhoz, hogy az ünnep igazi karácsony legyen. Mindegyiküknél érezhető azonban a kevésbé feszült karácsony iránti vágy is – legerősebben az amerikai és a brit nőknél, akik 68%-os értéke 10 százalékponttal haladja meg az átlagot. Mindenesetre egyedül az amerikai nők akarnak ténylegesen több segítséget. A németek mintegy fele – összesen 52% – és a britek 42%-a gondolja úgy, hogy elsősorban az előkészületek a legstresszesebbek. Nagy-Britanniában és az USA-ban sokaknak jelent terhet a pénzügyi többletráfordítás.

Közép-Európa – Belgium, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Svájc

A belgák, a franciák, a hollandok, az osztrákok és a svájciak is szívesen ünnepelnek a szülőknél vagy a rokonoknál, hogy a tervezés egy részét, valamint a főzés terhét megoszthassák. Sokkal több segítségre szinte már nem is vágyik itt sok nő, azonban egy kicsit több lazításra egyik nő sem mondana nemet ebben az öt országban. Mindenesetre elsősorban a francia nők – csaknem 60%-uk – táplálja magában azt a titkos vágyat, hogy egyszer majd máshogy is ünnepelhet, mint ahogy mindenki szokott. Míg Hollandiában 55%-ban elsősorban az előkészületek a felelősek a legtöbb stresszért, Ausztriában és Svájcban a család kielégítésével kapcsolatos nyomás, valamint az ajándékok körüli feladatok is sokat nyomnak a latban. Belgiumban az ünnep miatt szükséges járulékos munka terheli leginkább az embereket – 40%-os értékük 11 százalékponttal haladja meg a nemzetközi átlagot.

Dél-Európa – Olaszország, Portugália, Spanyolország

Dél-Európában a családban ünnepelnek, így a szülők, a házastársak és a rokonok együtt veszik vállukra a főzéssel és az ünneppel járó terheket. Ennek ellenére az olasz és a portugál nők nem szívesen adják ki a kezükből a szervezést. Spanyolországban és Olaszországban a nők kerek 50%-a tudna elképzelni egy kicsit több segítséget az előkészületek során. És nemcsak ezt, hanem azt is, hogy egyszer majd kicsit más úton-módon ünnepeljenek, amit a dél-európai nők 60%-a mindenképpen csábítónak talál. A karácsonyi előkészületek elsősorban Spanyolországban okozzák a legtöbb stresszt.

Észak-Európa – Dánia, Finnország, Svédország

Dániában, Finnországban és Svédországban a fadíszítés gyakran a gyerekek dolga – mégpedig a megkérdezettek csaknem 40%-nál. A családok egyharmadánál a házastársak és a szülők is együtt főznek és intézik a szervezést. Több segítségre már nincs is igazán szükség, ami a messzi északi országok fejlett munkamegosztását ismerve, nem is csoda. A több segítségre vonatkozó igény tekintetében a dánok, a finnek és a svédek a maguk 32%-os értékével 7 százalékponttal a nemzetközi átlag alatt maradnak. Egy kis stresszt azért ennek ellenére az észak-európaiak is átélnek: a dánokat elsősorban az ajándékvásárlás stresszeli, a finneket a pluszmunka, míg a svédeknél egy kicsit mindkét tényező felelős a stresszért.

Kelet-Európa – Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország

Kelet-Európában megosztottak a karácsonyi „házitündérek“: míg Csehországban, Litvániában és Szlovákiában és Magyarországon közel a nők fele vágyik több segítségre és lazításra, addig a lengyel nők 65%-a, a szlovák nők 60%-a és a litván nők 66%-a érzi úgy, hogy csak a saját szervezéssel lesz igazi karácsonyi ünnepük. A karácsonyi előkészületek elsősorban Szlovákiában és Szlovéniában okoznak stresszt, de a válaszadó magyar nők közül is 46%-uk vágyna feszültségmentesebb karácsonyra. A pluszmunkát és a szűkös időt Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában érezte tehernek a kutatásban résztvevők fele, Litvániában pedig elsősorban az ajándékvásárlás számít annak.

Délkelet-Európa – Bulgária, Görögország, Horvátország, Románia, Szerbia

Bulgáriában, Görögországban, Horvátországban, Romániában és Szerbiában a megkérdezettek 67%-ánál nagy a vágy egy nyugalmasabb ünnep iránt, még akkor is, ha a délkelet-európaiak többnyire csak a szűkebb családban ünnepelnek. Elsősorban a román, de a görög és a bolgár nők is keményen tartják kezükben a kormánypálcát. A karácsonyfát azonban a háztartások egyharmadánál a gyerekek is díszíthetik. Horvátországban és Romániában elsősorban az előkészületek özöne okoz aránytalanul nagy stresszt a maga 61%-os értékével. A görögök a szűkös idő és az ajándékvásárlás által okozott 7%-os értékükkel nagyon lazák, további nyomást érzékelnek ugyanakkor a család kielégítése miatt. A szerbek elsősorban a pénzügyi terhek miatt aggódnak – náluk ez az érték 20%, szemben az európai 6%-os átlaggal.

(x)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.