Élet-Stílus

Legnagyobb félelmét próbálta legyőzni egy tini: belehalt

A legnagyobb félelmeinket csak úgy tudjuk legyőzni, ha szembenézünk velük. De nagyon nem mindegy, hogy hol, és hogyan csináljuk.

Rafael Pizarro, egy 13 éves fiú belehalt, amikor megpróbálta leküzdeni a víziszonyát. A tragikus eset még június elején történt az angliai Middletonban. Az ügyben indított vizsgálatot a napokban zárta le a bíróság.

Rafael, aki a családjával, három évvel ezelőtt költözött Portugáliából Angliába, világ életében félt a víztől, ezért úszni sem tanult meg soha. A fiú a barátaival focizott június 5-én délután, amikor két osztálytársnőjük felhívta őket, hogy a nem messze folyó csatorna partjánál vannak, nincs-e kedvük csatlakozni.

Rafael, és egy másik fiú, Benjamin Charlton átmentek a lányokhoz, este 7 körül. Jasmine Lee és Megan Quinn akkor már csurom vizesek voltak: a forró napon nem bírták ki, hogy ne mártózzanak meg. A srácokat is buzdították.

Fotó: Google Street View
Fotó: Google Street View

A víziszonyos fiú minden bátorságát összeszedte, hogy szembenézzen a fóbiájával. Először óvatos volt, csak a létrába kapaszkodva mártózott meg. Aztán a többiek kitalálták, hogy ugorjanak be négyen egyszerre.

A csobbanás után Rafael pánikba esett, levegőért kapkodott, és hadonászni kezdett a kezeivel. A többiek próbáltak segíteni rajta, de a fiú elsüllyedt. A barátok hívták a rendőrséget, s közben két kutyasétáltató férfi is beugrott a vízbe, hátha ki tudják húzni Rafaelt, de hiába. A hivatásos mentőcsapat is csak az után találta meg a fiút, hogy kinyitottak egy zsilipet, és leengedtek a csatorna vizéből.

Rafaelt újraélesztették, és kórházba szállították, de akkor már késő volt. Húsz percet töltött a víz alatt, az agya súlyosan károsodott. A gépek még kilenc napon át tartották életben.

A bíróság balesetnek minősítette az ügyet. Maria, Rafael anyja a tárgyalóteremben elmondta, hogy a tragédia utáni napokban a rendőrök végigjárták az iskolákat, hogy figyelmeztessék a gyerekeket, nagyon veszélyes lehet a csatornákban fürödni. A nő szerint, ha ezt a szokatlanul korán beköszöntő kánikula elején megtették volna, a fia talán még ma is élne. Arra kérte a folyók és csatornák kezeléséért felelős állami hivatalt, hogy helyezzenek ki a veszélyt jelző táblákat a partokra, mert jelenleg egy ilyen sincs.

(Manchester Evening News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik