Élet-Stílus

Település emlékezetzavarral élőknek

Demenciában szenvedőknek kínálnak szolgáltatásokat.

Dániában demens betegek számára kialakított „falu” nyitja meg kapuit. A Local információi szerint a településen többek között 125 lakás, könyvtár, fitneszterem és étterem szolgálja ki a mentális hanyatlásban szenvedő érintett embereket.

A különleges városrészt Fyn-szigeten alakították ki, egy már régóta létező ellátó-gondozó központ kibővítésével. A cél természetesen az, hogy az érintettek biztonságosabb környezetben legyenek, és teljesebb életet tudjanak élni, mintha idősek otthonában ápolnák őket.

Demencia

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. (Wikipédia)

Az ötlet azonban nem Dániából származik, hiszen hasonló negyedek vannak Kanadában, Hollandiában és Olaszországban is. A jövőben Dániában további három településen alakítanak ki hasonló városrészeket.

A Dán Alzheimer Szövetség üdvözölte ugyan a bejelentést, ám vezetőjük, Nis Peter Nissen aggályosnak nevezte a folyamatot, hogy a mentális hanyatlásban szenvedő betegeket elkülönítik az egészséges emberektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik