Élet-Stílus

Négy szuper családi kirándulóhely – Budapesten belül

Szeretsz a főváros határain belülre egynapos családi programot szervezni, de unod a Normafát és az Állatkertet? Összegyűjtöttünk neked négy kevésbé ismert helyszínt, ahol nyugodtan pihenhettek termoszból teát szürcsölve vagy éppen falevelet gyűjtögetve miközben a történelemről is mesélhetsz a gyerekeidnek.

Mansfeld Péter park

A parkolóhelyek száma véges, így érdemes tömegközlekedéssel érkezni: a legegyszerűbben a 91-es, a 291-es illetve a 191-es buszokkal érhetitek el. Előbbiekről a Zivatar utcánál, utóbbinál a parkról elnevezett megállónál kell leszállni. Az ’56-os emlékhely körüli környezetet nemrég rendezték, így most már óriási padokról nézhetitek a kilátást, ami valljuk be, elég pazar, főleg így ősszel. Íme egy kép:

Fotó: 24.hu / Molnár Dávid
Fotó: 24.hu / Molnár Dávid

Ha végeztetek fent, akkor érdemes a Gül Baba utca felé visszasétálni a Dunához – bár a türbe 2017 tavaszáig zárva, a kis utca meredeksége ellenére minden évszakban egyedülálló. Ha pedig van időtők, a buszról leszállva menjetek át a Rómer Flóris utca másik oldalára, ott van ugyanis Márai Sándor egykori otthona. Testközeli történelem a Margit körúttól két percre!

Józsefhegyi kilátó

Ez a kilátó kevésbé népszer és nemcsak azért, mert kevés busz jár arra, de még sétálni is kell. De higgyétek el, megéri. A II. kerület egyik legmagasabb pontjáról van szó, amit a Vérhalom térről az Áfonya utcán át érhettek el. Előbbire egyébként szintén a 91-es és a 291-es buszokkal juthattok el, így akár össze is köthetitek a Mansfeld Péter parki látogatásotokkal. Itt sem rossz a kilátás, nézzétek csak:

Fotó: 24.hu / Molnár Dávid
Fotó: 24.hu / Molnár Dávid

Itt is testközeli a történelem: ha lesétáltok a Cserje utcába, akkor megnézhetitek a Kárád-villát, az irányt pedig érdemes a Vérhalom utca felé venné, ami főleg ősszel a szokásosnál is gyönyörűbb.

Filozófusok kertje

Egy egészen különleges, eldugott parkról van szó, aminek már csak azért is jó, hogy van Facebook-oldala, mert nagyon nehéz elmagyarázni, merre is kell menni, hogy megtaláld – legkönnyebben egyébként a Hegyalja útról (Sánc utcai buszmegálló), illetve a Citadelláról érhető el, így ha utóbbit megmásztátok és kigyönyörködtétek magatokat, akkor érdemes kicsit lesétálni a domboldalon és olyat látni, amit ritkán: Jézus találkozik Buddhával.

Svábhegyi séta

Ha a XII. kerületről van szó, akkor a legtöbben a Normafa felé veszik az irányt pedig érdemes a 21-es buszról pár megállóval korábban (Svábhegynél) leszállni és sétálni egy jót a környéken. Érdemes fogaskerekűzni is, ami nemcsak különleges, de továbbmehettek vele a Széchenyi-hegyi végállomásig, ahonnan a Széchenyi-kilátó felé sétálva a Melinda úton végigcsatangolva megnézhetitek az egykori Nagyszálló épületét, a mára bezárt tüdőszanatóriumot, de a karthauzi utca sötét pincéit is szemügyre vehetitek, mielőtt elmentek a Jókai-kertbe.

Ha előre készülnél, hogy villants egyet a családnak, ajánljuk a Budapest a diktatúrák árnyékában című könyvet, amiben nemcsak a már említett Kádár-villáról és –dűlőről olvashatsz, de azt is megtudhatod, hogy a Svábhegy a nácik főhadiszállása volt a II. világháború alatt. Ugye, mennyivel izgalmasabb, mint egy lángos a Normafán?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik