Élet-Stílus

Nem tudnak betelni a moszkvaiak a patkányburgerrel

A világ egyik legdrágább, és leggazdagabb városában új gasztrotrend hódít: a patkány. Na jó, nem a közönséges patkány húsa lett elképesztően trendi, hanem a nutriáé, de az majdnem ugyanaz. Magyarul úgy is hívják: hódpatkány.

A jelenség mögött egy ambiciózus séf, a 35 éves Takhir Kholikbergyijev áll egy személyben. Egész sor, a rágcsálóra épülő menüt készít Moszkva belvárosában álló éttermében.Van nutriagombóc, nutriaszték, darált nutria káposztalevélbe tekerve, hotdog nutriakolbászkából, de a legnagyobb dobása mégis a a nutriaburger. Utóbbi egészen megfizethető: mindössze 550 rubelt (nagyjából 2500 forintot) kérnek egy szendvicsért.

„Azokat, akik irtóznak a rágcsálók húsának megkóstolásától, egész életükben félrevezették. A nutria kizárólag növényeket eszik, minden falatot megmos, mielőtt a szájába venné, a húsa pedig tele van omega-3 zsírsavakkal. Nagyon sok orvos és dietetikus ajánlja a fogyasztását” – mondja a Krasznodár Bisztró főszakácsa.

Az étterem a séf szülővárosáról kapta a nevét, és a nutriahús felhasználásának ötlete is onnan ered. A kilencvenes években, a Szovjetunió felbomlását követő elszegényedés időszakában sokan próbálkoztak arrafelé a könnyen tenyészthető, gyorsan szaporodó hódpatkány tartásával. Elsősorban a bundája miatt, ami drága nyérc-, vagy rókaprémet helyettesítette. Több gazda – így Kholikbergyijev nagyszülei is – viszont úgy gondolták, kár lenne kidobni az állatok húsát.

A főszakács szerint a nutriahús állagra és ízre, valahol a pulyka, és a sertés között, félúton helyezkedik el. Hatalmas előnye az is, hogy könnyű vele bánni: „nyulat például nehéz sütni, néhány percen múlik csak, hogy jó lesz-e, vagy ehetetlenül száraz, a nutria ezzel szemben hosszú időn át szaftos marad” – mondja.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik