Élet-Stílus

Hány lájkot ér az életed?

„Az emberiség megérett a pusztulásra” – mondják, írják sokan, amióta néhány évvel ezelőtt megjelent a szelfi-jelenség, és különösen, mióta felbukkantak az őrülettel kapcsolatos halálesetekről szóló hírek.

Az biztos, hogy a történelem során, még soha sem dokumentáltuk egymást, és főleg magunkat ilyen mértékben, mint mostanában, de felmerül a kérdés: vajon mekkora veszélyt jelentenek valójában a szelfik?

A Carnegie Mellon Egyetem és az Idraprastha Infotechnológiai Intézet közös kutatásában, éppen ezt, vagyis a szelfikhez köthető halálesteket vizsgálták.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A kutatók egy összetett keresési mechanizmust használtak, amelyen keresztül ki tudták szűrni a dokumentált és hiteles haláleseteket az internet hírei közül. Arra jutottak, hogy 2014 márciusa óta összesen 127 ember halt meg 85 szelfi-balesetben. Azért magasabb a halottak, mint a balesetek száma, mert néha több ember is meghal ugyanabban a szerencsétlenségben. Ez történt például Indiában, amikor hét ember veszítette életét szelfizés közben egy hajón.

Logikus módon a leggyakoribbak a magassági balesetek voltak, szorosan követték ezeket a vízi szelfi-balesetek. Értelemszerű a tanulság is: ne menj a szakadék szélére szelfizni, ha élni akarsz. Más esetekben azonban egészen extrém helyzetekben is haltak bele az emberek szelfikbe: a kutatás szerint volt, akit vonat gázolt el, másokat állatok öltek meg, az egyik legőrültebb trend követői pedig vezetés közben örökítik meg magukat az utókornak.

Érdekes, hogy a legtöbb szelfi-halál Indiában történt, a 127 esetből 76 alkalommal. Mumbaiban a probléma olyan méreteket öltött, hogy a hatóság úgy döntött, kijelölnek 16 szelfi-mentes zónát. Az egyik kutató ezen a ponton látja a vizsgálódások lehetséges folytatását is: szeretnék kideríteni, hogy mi az a jellemzője az indiai kultúrának, ami miatt elérték ebben a szomorú rangsorban az első helyet. Elöljáróban annyit azért látni lehet, hogy az intenzív turizmus, a hatalmas népesség és az országon belül gyorsan növekvő mobiltelefon-piac mindenképp hozzájárulnak a bajhoz. India mögött az „élvonalba” tartozik Pakisztán, az Egyesült Államok, Oroszország és a Fülöp-szigetek, de ha a népességgel arányosan nézzük a problémát, akkor Portugáliában a legsúlyosabb a szelfi-helyzet.

Fotó: Getty Images/Indranil Mukherjee
Fotó: Getty Images/Indranil Mukherjee

Nem meglepő, hogy a szelfi-balesetek áldozatai nagyon nagy részben az Y-generáció tagjai. Közel nyolcvan százalékuk volt 25 év alatt.

A hírek átvizsgálása mellett a kutatók a Twittert is végignézték különböző hashtageket keresve. Kiderült, hogy a leggyakoribb a gépjárműhöz kapcsolódó szelfi.

Bár a kutatók azt mondják, rendelkezésükre áll a technológia, amely automatikusan értékelné egy-egy szelfi veszélyességét, mégsem szeretnék használni, hiszen ez csak a fiatalok alá adná a lovat, és versenyt csinálhatnának az egyre extrémebb fényképekből: „Na, ki tudod akasztani a gépüket?” Ez jogos aggodalomnak tűnik, hiszen a veszély az egyik elsődleges vonzereje ezeknek a fotóknak. Ezt bizonyítja annak a mexikói férfinak a története is, aki véletlenül fejbe lőtte magát szelfizés közben, vagy a denveri pilóta, akinek a földbe csapódott a gépe, amíg a tökéletes szöget és arckifejezést kereste.

(Vocativ)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik