Élet-Stílus

Itt a titok a boldog szexuális élethez

Ha a lehető legrövidebben kellene összefoglalnunk, azt írnánk, a boldog szexuális élet legnagyobb titka az, hogy ne az azonnali, minél erőteljesebb kielégülést hajszold.

Nemrég jelent meg egy friss tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című tudományos folyóiratban, ami azt állítja, hogy az elvárások befolyásolják leginkább a párkapcsolatok minőségét, legyen szó akár homo-, akár heteroszexuális párokról. Mindezt egy 1900 főn elvégzett kutatás eredményeire alapozzák a kutatók.

Úgy találták, hogy többé-kevésbé minden ember besorolható két csoportba aszerint, hogyan állnak a szexhez. Vannak, akik hisznek a fejlődésben, illetve abban, hogy a partnereknek folyamatosan tanulniuk kell egymástól. Mások, ezzel szemben egyfajta szexuális sorsban hisznek, vagyis valami olyasmiben, hogy a szexualitás adottság kérdése, és két ember között vagy működik a dolog, vagy nem. Az emberek általában nem vagy ennek, vagy annak az oldalnak a hívei, hozzáállásuk inkább egy skálán mozog, a két álláspont szerint.

„Azok, akik inkább a szexuális végzet hívei, hajlamosak arra, hogy a szexuális életük minőségével azonosítsák a párkapcsolatuk minőségét. Vagyis azt gondolják, ha probléma merül fel a hálószobában, akkor a kapcsolattal van probléma.

Ezzel szemben, a fejleszthető szexualitás hívei úgy gondolják, ha problémák adódnak az ágyban, azokra lehet megoldást találni, nem kell miattuk feltétlenül véget vetni a párkapcsolatnak”

– összegzi  a kutatás legfontosabb tanulságait Jessica Maxwell PhD hallgató, a tanulmány vezető szerzője.

Vagyis a lényeg, hogy ha hiszel abban, hogy kommunikációval és együttműködéssel, a partnereddel képesek vagytok megoldani problémáitokat, akkor boldogabb lesz a párkapcsolatod, és nem utolsó sorban a szexuális életed is.

„Akik a végzetes szerelemben hisznek, azok sok egyéb tévhitet is követnek szexualitással kapcsolatban. Azt hiszen, fontos lenne, ha ezt mind felismernék”

– teszi hozzá Maxwell.

(i100 / The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik