Élet-Stílus

Olyan az internet, mint a drog

internetfüggőség (Array)
internetfüggőség (Array)
Magyar kutatók szerint a két függőség hasonló elváltozásokat okoz az agy szerkezetében.

A függőség nem olyan erős, mint a kemény drogoknál, de a szerkezeti változások nem sokban különböznek – mondta az InfoRádiónak Janszky József kutató neurológus. A magyar agykutatók célja, hogy eljussanak az idegsejtek kutatásaitól a pszichiátriai betegek gyógyításáig. Kutatják az autizmus, a skizofrénia, az idegrendszeri betegségeket, foglalkoznak a különböző addikciókkal, így az internetaddikcióval. Egy amerikai  pszichiáter 1995-ben még viccként emlegette internetfüggőséget, de fél évvel később kiderült, valóban létezik.

Mára azt lehet mondani, hogy különösen a serdülőkorban, fiatalkorban körülbelül 10 százalékban fordul elő az internetfüggőség.

A magyar kutatók azt vizsgálták, az agynak előfordulnak-e olyan szerkezeti változásai, amelyek hasonlóak például a kokainfüggőséghez, amelynél megfigyelték a jutalmazó központ szerkezeti változását. Arra jutottak, hogy ez megtalálható az internetfüggőknél is.

Ez nem azt jelenti, hogy a két dolog azonosan súlyos betegség lenne, de az, hogy az egyik a másiknak a kistestvére, azt valószínűsítjük.

Az internetfüggőket hat kritérium alapján próbálják diagnosztizálni. Igazából az az internetfüggő, aki abba akarja hagyni a netezést, de nem tudja, nem tudja kontrollálni magát,

A szakember szerint le lehet szokni az internetről, pszichológiai módszerekkel, leszoktatási programmal, amely részben Magyarországon is működik, de nem szervezetten. Azt szeretnék, ha hosszú távon következménye lenne kutatásaiknak, a függők kevesebb internetet használjanak, és ne olyan programokat, amelyektől függőkké válnak.

Ez nem olyan, mint az alkohol vagy a morfium, hogy abba kell hagyni, hiszen nem tudunk internet nélkül élni, azon alapul az egész társadalmunk.

Vannak játékok, amelyek függővé tehetik az embert, de pszichoterápiás megközelítéssel ezekről is le lehet szokni, ahogy a Facebook-függőségről is, de az internetfüggőkre is igaz, hogy könnyen egy új szenvedélybe menekülnek.

Az internetfüggőség sem véletlen alakul ki. Általában egy olyan személyiség vagy akár egy olyan pszichológiai probléma van a háttérben, amely miatt az ember az internetfüggőségbe menekülhet. Ha ennek a feltárása és kezelése nem történik meg, akkor hiába szüntetjük meg az internetfüggőséget, visszaeshet, vagy akár még egy súlyos szerre is rászokhat a beteg.

A fiatalok helyzetén csak minimálisan ronthat, hogy okostelefonon is lehet internetezni, ráadásul náluk még nem okoz visszafordíthatatlan károsodást a függőség, sokat lehet segíteni állapotukon, teljesen vissza lehet téríteni a normál kerékvágásba. Ha az internetfüggő belátja, hogy orvosi segítségre szorul, akkor egy pszichiáter döntheti el, van-e olyan alapbetegsége, amit egyébként is kezelni kell, vagy elég alkalmazni olyan viselkedésterápiai módszereket, amelyekkel vissza tudja nyerni a kontrollt az internetezés fölött.

Internetfüggő? Tesztelje most!

Gyakran előfordul, hogy információszerzés szándéka nélkül csatlakozik az internetre? Naponta legalább két-három órát van fenn az interneten munkájától, feladataitól függetlenül? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell válaszolnia ahhoz, hogy kiderüljön, mekkora a “baj”, mennyire függ a világhálótól. TESZTÜNKBŐL KIDERÜL! 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik