Élet-Stílus

Feküdj le fűvel-fával, és megmenekül a föld!

Tanulj meg egy új kifejezést: ÖKOSZEXUÁLIS. Az elmúlt két évben jelentősen növekedett azok száma, akik a szubkultúrához tartozónak vallják magukat, 2016-ban pedig a Google keresési statisztikája ugrásszerű növekedést regisztrált a fogalommal kapcsolatban, vagyis úgy néz ki, hogy eljött az ökoszexualitás adventje – és mi még csak észre se vettük. Nem mi állítjuk ezt, hanem például Jennifer Reed, a Nevadai Egyetem szociológus PhD-hallgatója, aki erről a témáról írja a disszertációját.

Ahogy a nagyon új fogalmaknál lenni szokott, az ökoszexualitásnak, vagy természet közeli szexualitásnak igen sok definíciója van. Van, aki szerint úgy kell elképzelni, mint a homoszexualitás behatárolására használatos Kinsey-skálát: az egyik végén lennének azok, akik próbálnak fenntartható szexuális eszközöket vásárolni, vagy akik szívesen úsznak vagy másznak hegyet pucéran. A skála másik végén… nos igen. Ott lennének azok, akik a virágföldben henteregve orgazmust élnek át, akik fákat hágnak meg, vagy vízesések alatt maszturbálnak.

Fotó: Matt Sav / Pony Express
Fotó: Matt Sav / Pony Express

A mozgalom növekvő népszerűsége részben a San Fransisco környéki aktivista pár, Annie Sprinkle és Elizabeth Stephens munkásságának köszönhető, akik személyes életcéljuknak tekintik az ökoszexualitás elterjesztését, még egy Ökoszex Kiáltványt is megjelentettek a honlapjukon egy sor filmmel együtt, köztük például a Viszlát, Gauley-hegy: Egy ökoszexuális love story címűt, amely a köztük és az Appalache-hegység között szövődő pollen-románcról számol be. Színházi darabot készítettek a témáról, és kidolgoztak egy szertartást is, melynek során az érdeklődők feleségül mehetnek a Földhöz, a Holdhoz, vagy bármely más természeti entitáshoz.

Sprinkle és Stephens szerint az ökoszexualitás valódi szexuális beállítottság, és tavaly a San Fransisco Pride-on ők vezették azt a, mintegy száz növényimádóból álló társaságot, akik hozzáadták az ökoszexualitást képviselő E-t az alternatív szexuális identitásokat összefogó LGBTQI betűszóhoz. Stephens szerint legalább 100.000 ember él ma a világon, akik nyíltan fel merik vállalni ökoszexualitásukat.

Jennifer Reed kutatásai szerint a fogalom már a kétezres évek elejétől jelen van, amikor online társkereső profilokban jelent meg, szerintünk poénként. Aztán 2008-ban, amikor Sprinkle és Stephens elkezdtek ökoszexuális esküvőket tartani, akkor bontakozott ki teljes virágában a mozgalom. A két nő elmondta, az volt a céljuk, hogy változzon meg a Föld képe bennünk: a bolyóban ne csak az anyát, de a nőt is lássuk meg. A Földünk 4,5 milliárd éves, de valljuk be, egy nappal sem néz ki többnek 3 milliárdnál.

Bár ez talán viccesnek hangzik, a lányok szerint ez lenne az első lépés egy újfajta környezettudatosság felé: „hiszen ha feldühíted az édesanyádat, előbb vagy utóbb azért biztosan megbocsát. Na de ha a szerelmed ellen követsz el valamit, ha nagyon elrontod, lehet, hogy szakít veled a végén” – érvelnek.

És ha szeretné tudni, pontosan hogy zajlik az ökoszexualitás, íme Sprinkle és Stephens 25 pontja, avagy Így szeresd a Földet:

1. Mondd el neki, hogy szereted és nem tudsz nélküle élni. 

2. Lehet, hogy zavar a tudat, hogy a Föld a szeretőd. Engedd ezt el.

3. Tölts vele időt.

4. Kérdezd meg, mit szeret, mit akar – majd add meg neki.

5. Masszírozd meg a lábaddal.

6. Csodáld a megjelenését.

7. Osszátok meg egymással erotikus energiáitokat.

8. Érezd az illatát.

9. Ízleld meg.

10. Érintsd meg mindenütt.

11. Öleld meg és simogasd a fáit.

12. Beszélj mocskosan a növényeivel.

13. Ússz meztelenül a vizeiben.

14. Táncolj neki meztelenül.

15. Énekelj neki.

16. Csókold meg és finoman nyald végig.

17. Ásd el a testedet mélyen belé. 

18. Vesd el belé a magjaidat. 

19. Szeresd őt feltétel nélkül, még akkor is, ha látod, hogy dühös. 

20. Tartsd őt tisztán! Használd a szelektív kukát. 

21. Dolgozz a békén, mert a bombák fájnak. 

22. Ha látod, hogy bántják, kizsákmányolják, megbecstelenítik, védd meg őt legjobb tudásod szerint.

23. Védd a hegyeid, vizeit, egeit.

24. Feküdj rá, és engedd, hogy rádfeküdjön.

25. Esküdj, hogy szeretni és tisztelni fogod, míg a halál még közelebb nem visz hozzá.

(Vice)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik