Élet-Stílus

A tér, ahol mindenkinek egyszerre fogy el a cigije

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2016. 11. 05. 11:32

Napra pontosan hatvan éves a Blaha Lujza tér. Vagyis az, ahogy ma ismerjük. Képek és történelem.

Ha úgy vesszük, Budapest legcikibb tere: retkes-koszos, lelakott, felújításért ordít, három méterenként tarhálnak, nem győzünk fokozottan vigyázni értékeinkre. A cikiség már csak azért is hangsúlyos, mert a Blaha Lujza tér nem csak a főváros egyik legforgalmasabb, hanem leginkább központi tere is.

24.hu / Neményi Márton

Keletre rögtön a gettó, Népszínház utcástul, lebujostul, kínai kifőzdéstül, négyszázkilencven forintos menüvel, északra rögtön a bulinegyed, hostelestül, legénybúcsús brit csapatostul, Szimplástul, nyugatra a Belváros, délre a Palotanegyed. Nem lehet megúszni, bárhova is megyünk.

24.hu / Neményi Márton

Ha úgy vesszük, Budapest emblematikus közösségi helyszíne – ha használnánk olyan béna kifejezéseket, mint az olvasztótégely, azt írnánk -, jellegzetes miliővel, figurákkal, képi és hanghatásokkal. Sokkal, de sokkal unalmasabb lenne nélküle ez a város. Ráadásul kevés az ennél mozgalmasabb történelemmel bíró közterület. Lehet, hogy nincs is.

24.hu / Neményi Márton

Százharminc éve még szellős, tágas, nyugalmas tér volt, kulturális találkahely, központban a Népszínházzal, amely később Nemzeti Színház lett. Ezzel szemben lakott – ki nem találnátok – Blaha Lujza, a Nemzet Csalogánya. Nagyjából akkora volt a tér, mint ma, csak az emberek és a járművek voltak kevesebben és nyüzsögtek kevésbé.

Fortepan

A két világháború között telt meg igazán élettel a tér, mindenki itt találkozott mindenféle ürüggyel, “az óra alatt” azt jelentette akkor, amit ma a Nyugati. Itt volt a nagy karácsonyi vásár (mint most a Vörösmarty téren), a kézműpiac és virágért is ide jártak nőnapkor.

Fortepan

Itt nyílt kerek kilencven éve a Corvin, a korszak egyik legszebb és legmodernebb plázája. (Az előző mondat igazságtartalmából semmit sem von le az, hogy ezt a szót még nem is ismerték.) Egymillió pengő alaptőkével működött az azt fenntartó cég, a négyemeletes bevásárlóközpont Reiss Zoltán tervei alapján épült.

Itt volt először éjjelnappali, és százak ettek-ittak naponta az EMKE-ben. A fenti intézményekben mára egy közös van: így vagy úgy, de mindegyik működik, és mindegyik sokkal, de sokkal kevésbé menő, mint annak idején volt.

Fortepan

Az ötvenes évek: Lenin körút, hatos villamos, Nemzeti Színház (utóbbi megúszta a háborút), benne propagandaművekkel, Sajtóház, benne többek között a Népszabadság szerkesztőségével. A Sajtóház ma Europeum pláza, a Népszabadság meg Fedél Nélkül.

Fortepan

A világháborút megúszta a tér, a forradalmat nem: a Nemzetit szétlőtték, a tér lángokban állt, itt darabolták a Sztálin-szobrot is. A forradalmat hivatalosan november negyedikén verték le, de akkor érezte meg mindenki, hogy vége a történetnek, amikor az egyik legfontosabb hír az volt, hogy újra működik a híres óra. A Nemzetit ’57-ben felújították. a parkból parkoló lett.

A hatvanas években arra jutottak: a Színház menthetetlen, képtelenség aláépíteni a kettes metró aluljáróját úgy, hogy ne omoljon be, úgyhogy fel kell robbantani. ’64-ben fel is robbantották. Hatalmas tömeg nézte némán a pusztítást, akkor sem mozdultak, amikor a rendőrök oszlatni kezdtek.

Fortepan

A romokat eltakarították…

…az aluljáró megépült…

…mindent, amit lehetett, lebetonoztak és befedtek alumíniummal…

24.hu / Neményi Márton

…és napra pontosan ötven éve átadták az egészet.

Fortepan

Megnyíltak a műszálasruha-boltok…

Fortepan

…azaz a Blaha elnyerte mai alakját. A hatvanas évek vége óta nagyjából minden ugyanolyan, csak a nyomor lett látványosabb.

24.hu / Neményi Márton

Ételosztás…

24.hu / Neményi Márton

…multikulti…

24.hu / Neményi Márton

…szemét és töredezett térkő…

24.hu / Neményi Márton

…és siető emberek, akiknél bocs, de most pont nincs semmi.

24.hu / Neményi Márton

“Ez az a hely, ahol mindenkinek egyszerre fogy ki a cigije” – foglalja össze a Blahát találóan egy rutinosan kukázó, dörzsölt fedél nélküli. “Bocsi, utolsó szál, ezzel jön mindegyik. De a kukák tele vannak, ezt nézd, mandulatej, tele narancslé.”

Kis apród amúgy nincs, főnök?

24.hu / Neményi Márton
vissza a címlapra

Kommentek

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.