Élet-Stílus

Fizetnek a szülők azért, hogy ne oltsák be a gyereküket

Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Az ehhez asszisztáló orvosok okirat-hamisítást követnek el, és másokat is veszélybe sodornak.

Nyílt titok, hogy vannak olyan gyermekorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező védőoltásokat a gyerekeknek, de aláírják az oltási könyvet – ezt a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületénél mondták az ATV-nek.

Póta György elnök szerint elgondolkodtató, hogy vannak szülők, akik a lakóhelyüktől több száz kilométerre lévő háziorvost választanak. Azt mondta: nem tudják bizonyítani, hogy a csalást anyagi ellenszolgáltatásért vállalják, ő azt feltételezi, hogy ezek az orvosok is hisznek az oltásellenességben, és küldetésüknek érzik, amit tesznek.

Pedig ezzel okirat-hamisítást követnek el, sőt, az ÁNTSZ járványügyi szakértője szerint

súlyos szakmai és etikai hibát vétenek.

Melles Márta azt mondta: azért kötelező az oltás, mert életbevágóan fontos, hogy a súlyos, akár halálos fertőző betegségeket – mint a gyermekbénulás, szamárköhögés, diftéria, kanyaró – elkerüljék.

Becslések szerint a lakosság másfél-két százaléka nem kapta meg a kötelező védőoltást, pedig a szülők ezzel nemcsak saját gyereküket veszélyeztetik, hanem társaikat is. Korábban az ombudsman is aggályosnak nevezte, hogy az interneten terjedő hamis információkra hivatkozva terjed az oltásellenesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik