Élet-Stílus

Ceglédi gyermekgyilkosság: az anyát nemcsak a gyerek, az élet zavarta

Egyszerű depresszióra fogni egy gyilkosságot, de a valóságban sokkal több lehet a hátterében. Nem indulati-érzelmi, hanem személyiségzavaros bűncselekmény történt, így viszont kérdés, hogy egy börtönbüntetés milyen hatással lesz az elkövetőre. A szakértőket is megdöbbentette a másfél éves kisfiú megölése.

Valószínűleg nem depressziós, hanem személyiségében torzult az a nő, aki vasárnap éjjel olyan súlyosan bántalmazta másfél éves kisgyerekét, hogy az belehalt sérüléseibe – mondta a 24.hu-nak Bujdosó Balázs igazságügyi szakértő. A tettét ugyan – állítása szerint – a fia hisztije váltotta ki, de a szakértő szerint nemcsak a gyerek, hanem az élet zavarta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a mentőket vasárnap reggel riasztották a házhoz, ekkor a kisfiú már nem mutatott életjeleket. Próbálták újraéleszteni, de nem sikerült. Az igazságügyi orvosszakértő szerint a kisfiú a bántalmazás miatt halt meg.

Hétfőn eljárást indítottak az anya ellen, a nőt őrizetbe vették, beismerte tettét, és azt, hogy a kisfiú fejét idegességében többször a padlóba verte. Amikor észrevette, hogy a gyermek nem mozog és nem lélegzik, először hideg vízzel próbálta fellocsolni, majd maga próbálkozott az újraélesztéssel.

Az agyonvert kisfiú apja azt nyilatkozta, hogy véletlen tragédia történhetett. Azt mondta, a felesége nagyon jó anya, szerinte valami talán felgyülemlett benne. A férfi szerint a felesége depressziós volt és nem is tudhatta, mit csinál, amikor megverte a másfél éves gyermeket. A felesége hét hónapos terhes harmadik gyerekükkel, illetve a párnak van egy két és fél éves kisfia is.

Forrás: MTVA
Forrás: MTVA

A rendőrség statisztikái szerint idén már 17 gyerekgyilkosság történt. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint itthon átlagosan harminc gyerek hal meg évente bántalmazás miatt, vagy azért, mert a szüleik elhanyagolják őket.

Halálba rázott kisbabák

A frontális ütközéshez hasonló hatása van az egy éven aluli gyermekre, ha valaki megrázza. A kisbaba még nem tudja megtartani a fejét, az ide-oda billeg erős gyorsulásokkal, lassulásokkal, miközben az agy csúszkál a koponyán belül.

Általában a szülők – vagy a gondozók – idegességükben, tehetetlenségükben kontrollt vesztve rázzák a síró kisbabát anélkül, hogy tisztában lennének a következményekkel, de előfordul olyan eset is, hogy durva játéktól, levegőbe dobálástól szenved agykárosodást a gyerek.

Néhány másodperc is elég ahhoz, hogy a kemény agyhártya alatt elszakadjanak az erek, vérömlenyek keletkezzenek és súlyosan károsodjon a baba agya.

Cikkünket a témáról itt olvashatja.

Személyiségzavaros bűncselekmény

Bujdosó Balázs szerint ha szülés utáni depresszióról van szó, annak már a terhesség időszakában meg kellett jelennie, ha nem, akkor nem áthúzódó depresszióról beszélünk.

A depresszió egy kísérő tünete a személyiségzavarnak, az agresszió és a depresszió olykor kéz a kézben járnak.

Ugyanis a depresszió a személyiségzavar egy kísérő tünete, és ha életbe lép valamilyen inger a háttérben, az hirtelen aktivitást kaphat.

Ez úgy is megtörténhet, hogy otthon ordít a gyerek, az anyának alapból rossz a hangulata, aztán például alkoholhoz nyúl, majd  hirtelen agresszívvá válik, mert a depressziója , amely eddig késztetéshiány miatt inaktív volt, aktivitást kap.

Ilyenkor válik a cselekvésképtelenség cselekvéssé. Az igazságügyi szakértő szerint a ceglédi gyermekgyilkosság nem egy indulati-érzelmi, hanem egy személyiségzavaros bűncselekmény. Viszont kérdés, hogy ilyen esetben egy börtönbüntetés milyen hatással lesz az elkövetőre.

Rehabilitáció helyett börtön, ahol iszonyú sors vár rá

Ebben az esetben nem a gyógyítás, hanem a végrehajtás lesz a középpontban

– tette hozzá.

Ugyanis Magyarországon csak a büntetés végrehajtása után vannak különböző kezdeményezések az elítéltek visszailleszkedésére, pedig a rehabilitációt fontos lenne már a büntetés ideje alatt elkezdeni.

Így az elkövető úgy jön ki, ahogy bement, vagy még rosszabbul, hiszen a börtön károsító hatásai rárakódnak a személyiségére.

Bilkei Pál kriminálpszichológus szerint a ceglédi anya nem pusztán depressziós, hanem úgynevezett borderline személyiséggel rendelkezik. Ennek jellemzője az, hogy valaki egy darabig kiegyensúlyozottan él, minden különösebb probléma nélkül, majd hirtelen felszínre törnek az indulatai.

Ilyenkor mindennek “vége szakad”, ami gátolná, csak az indulat marad, áldozatává pedig az válik, ami először a kezébe kerül.

Bilkei szerint nem előre kitervelt bűncselekményről van szó, hanem egy pillanatnyi állapotváltozásról. Ezt támasztja alá az is, hogy

az anya már a tette után megpróbálta újraéleszteni a kisfiút, hiszen a történtek után rögtön visszaállt nála a “normál állapot”.

A kriminálpszichológus szerint az lenne a legfontosabb, hogy a család összefogjon, és együtt jelen legyen a másik két gyermek neveltetésében. Az anya gyilkosságot követett el, ami miatt büntetést fog kapni, viszont Bilkei azt mondja, az igazi büntetést nem is a börtöntől, hanem börtöntársaitól kapja majd, hiszen az ilyen bűnök elkövetőire iszonyú sors vár a börtönben.

Kérdés, mi lesz a gyerekekkel

Kerezsi Klára, az Országos Kriminológiai Intézet főtanácsosa szerint a jelenlegi információk alapján még rengetegféle kimenetele lehet az ügynek. Ha a hét hónapos terhes anya megszülte a gyermekét, a szülés után egy évig ő nevelheti a tököli börtönben, viszont azt, hogy utána mi lesz a sorsa, jelenleg még nem lehet megállapítani.

Börtönben született babák

A tököli börtön harmadik emeletén található nőgyógyászati osztályon évente tucatnyi kismama hozza világra gyermekét. Van olyan fogvatartott, aki a börtönkórházban született, majd évekkel később szintén itt adott életet gyermekének.

Az apák vasárnaponként látogathatják párjukat és gyermeküket – a szülés utáni hatodik hétig. Utána a kecskeméti börtön anya-gyerek részlegére szállítják a kéttagú családot, ahol a gyerek egyéves koráig tart az idill.

Utána jobb esetben hazaviszik őket a hozzátartozók, rosszabb esetben gyámság alá kerülnek.

Cikkünket a témáról itt olvashatja.

Amíg az anya börtönbüntetését tölti, a két és fél éves kisfiú az apához, nagyszülőkhöz kerül, ha nincs megfelelő gondozó, akkor merülhet fel az állami gondozás. Ha egy szülő súlyosan elhanyagolja a gyermekét, nem gondozza, nem ad neki enni sem, akkor megvonhatják a szülői felügyeleti jogát. Viszont jelenleg nem tudni, mi lesz a születendő és a jelenleg két és fél éves gyerek sorsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik