Élet-Stílus

Bayeux: a világ első képregénye megér egy utazást

Koczka Máté
Koczka Máté

UTAZÓ CELEBSZAKÉRTŐ. 2016. 11. 01. 15:14

Ha valaki Párizs mellett valami igazán szépet szeretne látni Franciaországban, jó ötlet Normandia felé venni az irányt. A régió szépséges vidéke és történelmi városkái millió számra vonzzák a turistákat, így nem csoda, hogy mára ez az ország második leglátogatottabb térsége.

Már írtunk Rouenről, melynek középkori negyede és fagerendás házai egyenesen Jeanne d’Arc korába repítenek vissza. Innen nem messze található a Normandia kivételes örökségét őrző kis 14 ezer fős település, Bayeux.

A szépséges, romantikus városkában szinte minden épségben maradt 1944-ben, mert ezt tudták először visszafoglalni a szövetségesek. Itt mondott beszédet de Gaulle is, amire az itteniek nagyon-nagyon büszkék. Bayeux belső utcái olyanok, mint egy kis ékszerdoboz belső fiókjai. Újabb és újabb csoda bukkan elő, bármelyikbe sétálunk.

Fotó: Koczka Máté

A belváros közepén, a helyi turisztikai hivatal épülete mellett egy régi malomkerék működik, körülötte jó állapotban megmaradt régi házak, macskaköves sétálóutcák, csipkeverő műhelyek, sok virág. Ez a település már az ókorban is lakott volt, szépséges épületei és modern golfpályái mellett valami egészen mással is büszkélkedhet, ami világhírűvé tette. Itt őrzik Franciaország egyik legismertebb történelmi emlékét, a bayeux-i falikárpitot.

Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

A világ első képregénye

Évszázadokig a normandiai gótika kiemelkedő példájaként szolgáló Notre Dame katedrálisban őrizték azt a szőnyegcsodát, amelyet ma külön múzeumban őriznek (Tapisserie). A bayeux-i falikárpit Anglia elfoglalását ábrázolja. A 11. században készült, 1070 és 1080 között. Gyapjúfonallal, öt szín nyolc árnyalatával hímezték ki száröltéssel és lapos hímzéssel. Eredetileg 70 m fölött volt a hosszúsága, de egy része elveszett. Feltételezik, hogy a hiányzó rész Hódító Vilmos királlyá koronázását ábrázolta. A szőnyeg elkészítése valószínűleg 10 évig tartott. Az alkotók közel 75 különálló jelenetben képregényszerűen jelenítették meg az 1064 és 1066 közötti évek történéseit: beszámoltak Hódító Vilmos bretagne-i hadjáratáról, a Hódító Vilmos és Hitvalló Edward közötti szövetségről, Harold hitszegéséről, a hadi előkészületekről, a Csatornán való átkelésről és a hastingsi csata lefolyásáról. A bayeux-i falikárpit az első fennmaradt “képregénynek” is szokták hívni, értéke felbecsülhetetlen.

????????????????????????????????????
Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

A normandiai partraszállás nyomában

Ki ne emlékezne rá, hogy Normandia partjain a világtörténelem egyik legfontosabb napja zajlott 1944. június 6-án? A normandiai partraszállás a második világháború legkomolyabb hadművelete volt, melynek során a szövetséges csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban. A legendás partszakasz mindössze tíz kilométerre fekszik Bayeux-től, s a környéken számos emlékhely, múzeum állít emléket 1944-nek.

Fotó: Bayeux turisztikai hivatal

Kóstolni kötelező

Franciaország híres a jó minőségű ételekről, családi pékségekről, magas szintű gasztronómiáról. Mindez természetesen Bayeux-ben is tetten érhető. Lépten-nyomon házi készítésű finomságokba botlik az ember: a pékségek, cukrászdák friss és ropogós áruinál csak a helyi tejkaramell a finomabb. És persze ott vannak a remek éttermek is, mi a L’Angle Saint Laurent nevű családi vendéglőt ajánljuk a minőségi gasztronómia kedvelőinek.

Fotó: Koczka Máté
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.