Élet-Stílus

Magyar cukrászlány tortája verte meg a világot

Jennifer Ziemons, a német-magyar lány szenzációs eredményt ért el megint azután, hogy tavaly Birminghamben lett a világ egyik legjobb cukrásza. Aprólékos munkával cukorból épített fel egy babaházat, szenzációs részletgazdagsággal. A 24.hu-nak is mesélt róla, mekkora munka volt ebben, és mik a következő nagy céljai.

Emlékeznek Jennifer Melanie Ziemonsra?

Jó, előfordulhat, hogy a név nem ismerős, de akkor megmutatunk róla egy képet, hátha beugrik valami a magyar származású, egészen zseniális tortaműalkotásokat kreáló lányról:

Forrás: Jennifer Ziemons
Forrás: Jennifer Ziemons

Ziemonst cirka egy éve mutattuk be az Angliai Magyarok rovatunkban, és rögtön 1205 lájkot kapott a cikk, ami nem feltétlen a mi érdemünk: ugyanis Ziemons tavaly januárban állt neki művészi szinten a cukrászkodásnak, és erre egyből elismerések sorát húzta be a birminghami nemzetközi cukrászversenyen. Az állatorvosnak tanuló, majd egy baleset miatt ezen álmát elengedni kényszerülő, Németországban született 28 éves lány idén újabb csúcsot hódított meg:

Aranyérmet szerzett a németországi Erfurtban megrendezett szakácsolimpián, az IKA-Kulináris Olimpia 2016 Erfurton.

Ziemons azt írta megkeresésünkre, hogy négyévente rendezik meg a kulináris olimpiát, amin elindult. Négy nap alatt közel 50 nemzet több mint 2500 versenyzője küzd, most október 22-25-e között zajlott le a megmérettetés. A versenyen nemzeti szakács-cukrász, nemzeti katonai, nemzeti ifjúsági válogatottak, valamint közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni versenyzők is részt vesznek.

Forrás: Jennifer Ziemons
Forrás: Jennifer Ziemons

Maga Ziemons a D2-es kategóriában indult, ez a cukrász artisztikát-cukrász művészetet takarja, itt 800 induló volt. Több versenyen is indult már, több aranyérmet is szerzett, de ez a mostani verseny más volt:

Itt azonban nagy volt az izgalom és tudtam, hogy egy olimpiára valami nagyobb művet kell készítenem. Így jött a babaház ötlete.

A miniatűr cukrászremekek mestere örül, hogy voltak méretkorlátok, mert “különben ki tudja mekkora házat építettem volna.” A ház így 80x60x149 centiméter magas lett, csak létrrával tudták összeállítani. Minden eleme cukorból készült, szóval ehető az összes, 5 hónapnyi munkával elkészült berendezése.

Megenni senki sem fogja, burák alá kerülnek majd és kiállítja őket a leendő cukrászüzemében.

Forrás: Jennifer Ziemons
Forrás: Jennifer Ziemons

Azért babaházat választott, mert ez egy olyan játék, amire mindenki vágyik gyerekként. Hét szoba van benne teljes berendezéssel. A teljes súlya a 120 kilót is meghaladja. Külön szintenként vitték ki Erfurtba, minden szintnek külön fadobozt készítettek szivacs betéttel, hogy meg ne sérüljön.

Aztán jött a boldogság: 3 órán át tartott az eredményhirdetés, a végén került sorra az ő említése. A továbbiakban át is adjuk a szót:

Az a 3 óra olyan izgalommal és stresszben telt amit még soha nem éreztem. Mikor kimondták a nevem alig bírt el lábam a szinpadig. Mikor felértem még mindig nem mondták az eredményt. Ott már szinte rosszul voltam. :) Végül mikor közölték, hogy arany nem akartam először elhinni, hogy jól hallottam. Olimpiai aranyérem!! Azonnal anyukám nyakába ugrottam. Ő kísért el erre a versenyre. Éjjel az éremmel a nyakamban aludtam, hogy biztosan tudjam nem csak álmodtam.

Forrás: Jennifer Ziemons
Forrás: Jennifer Ziemons

Örült, hogy a többi magyar is jól helyt állt, több érmet is szerzett a magyar küldöttség. Ezért is büszke magára, szóval szeretne Magyarországon maradni. Fél éve nekikezdtek a fent említett cukrászüzem építésének, ami jövőre készül el.

Nagy tervek vannak, külföld felé akarnak nyitni gyors terjeszkedéssel, egyedi ötletekkel. Jelenleg a milánói tortakészítő világbajnokság elődöntőjére készül, ez a következő mérföldkő.

Forrás: Jennifer Ziemons
Forrás: Jennifer Ziemons

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik