Élet-Stílus

Vatikán: a katolikusok nem tarthatják otthon szeretteik hamvait

Műalkotást, ékszert vagy tűzijátékot pláne nem készíthetnek belőle.

A katolikusok nem tarthatják otthon szeretteik hamvait, nem szórhatják szét, pláne nem oszthatják el a családtagok között, és emléktárgyat sem csinálhatnak belőlük – szögezte le a római Hittani Kongregáció. A vatikáni iránymutatás érdekében a hamvakat megszentelt helyen, például temetőben kell elhelyezni.

A Hittani Kongregáció prefektusa, Gerhard Müller bíboros azt mondta: a temetést részesítik előnyben a hamvasztással szemben. 1963 óta azonban az utóbbi is megengedett. A most kiadott iránymutatásban az is szerepel, hogy rendkívüli esetben, püspöki engedéllyel megengedhető a hamvak otthon tartása.

A temetést egyre gyakrabban váltják fel más megemlékezési módok, az is előfordul, hogy valaki a szerette hamvait agyagba, betonba vagy festékbe keveri, hogy azzal valamilyen műalkotást hozzanak létre, netán tűzijátékba töltik, vagy ékszer anyagában használják fel. Müller bíboros azonban figyelmeztette a katolikusokat, hogy tartózkodniuk kell a hasonló „panteista, naturalista vagy nihilista félreértésektől”. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik