Élet-Stílus

A fiatal nők már ugyanannyit isznak, mint a férfiak

Fél évszázada még sokkal nagyobb volt a különbség.

A nyugati nagyvárosokban élő 18-27 éves nők már ugyanúgy és ugyanannyi alkoholt isznak, mint a férfi kortársaik – derül ki a BMJ Open orvosi szaklapban olvasható ausztrál tanulmányból.

Tim Slade, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője azt mondta: az alkoholizmus és az alkohollal kapcsolatos betegségek sokáig „férfibajnak” számítottak. A XX. század közepéig a férfiak kétszer olyan gyakran fogyasztottak alkoholt, mint a nők, de egyre közeledtek egymáshoz a nemek – és nem azért, mert a férfiak kevesebbet ittak volna, hanem azért, mert a nők többet.

A kutatás során az 1948 és 2014 közötti alkoholfogyasztási szokásokat elemezték, 68 korábbi tanulmány adatait felhasználva, amelyeknek alanyai többségében európaiak és észak-amerikaiak voltak. (MTI)

Jön a Száraz November

Kedden arról írtunk, hogy Magyarországon idén második alkalommal tartják meg a Száraz Novembert, amelynek lényege, hogy a résztvevők egy hónapig lemondanak az alkoholról, de nem feltétlenül a leszokás érdekében, hanem azért, hogy tisztázzák viszonyukat az örömforrásukkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik