Élet-Stílus

A 4-6-os villamoson rúdtáncolt ez a fiú

Az Instagram-oldalán futottunk bele Szécsi Krisztián fotójába, amin ő látható, miközben a Combinó egyik kapaszkodóján manőverezik. Mivel a többi képből kiderült, hogy egyébként rúdtánccal (is) foglalkozik, úgy döntöttünk, interjút készítünk vele.

Szécsi az ELTE bölcsészkarán elsőéves orosz, és másodéves francia szakos hallgató, az irodalom mellett pedig az idegen nyelvek érdeklik leginkább. Mint kiderült, fontos számára a kiteljesedés, amit a festészetben és az éneklésben, illetve a színház világában tud leginkább megélni.

Életem telében voltam

– válaszolta arra a kérdésre, hogy miként jött az életébe a rúdtánc. Hozzátette: egy lelki válság közepén volt, depresszióban, ami miatt jelentéktelennek érezte magát. Szakemberhez fordult, aki azt javasolta neki, hogy nézzen új hobbi után. Egy egyetemi csoporttársa mesélt neki a BEAC Polefitness csapatáról és magáról arról, hogy milyen üdítő ez a mozgáskultúra.

Január elején lépett be a “tükrös terembe”, ami azóta új otthonává vált, és ott ismerte meg Farkas Lillát is, akinek egyébként rettentően hálás.

Azt fontos leszögezni, hogy nem rúdtáncot tanulnak elsősorban, hanem a már említett polefitness-t. Hogy mi a különbség? Nem koreográfiákkal foglalkoznak, hanem elemekkel, forgásokkal és kombinációkkal, továbbá erősítenek és nyújtanak.

Amikor ezeket elmagyaráztam a szüleimnek, sokkal jobb véleménnyel lettek a sportról. Ráadásul látták azt is, hogy folyamatosan javul a kedvem

– mondta, majd kiegészítette azzal, hogy a barátai hatalmas lelkesedéssel fogadták a hírt: szerintük ez ugyanis nemcsak menő, de unikális dolog is, amivel nem mindenhol találkozhatnak.

Fotó: Borovi Dániel
Fotó: Borovi Dániel

Nem az olimpia a cél, hanem…

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi motiválja Szécsit. Kiderült, első fellépéséhez, a Pole Fitness Beauty-hoz hasonló megmérettetésekre koncentrál elsősorban, és a többin is ahhoz hasonló eredményeket szeretne elérni. Álma, hogy professzionális edző legyen, ehhez a következő lépés egy saját stúdió kialakítása.

A legnagyobb dicsőség az lenne, ha kitalálhatnék valami annyira egyedülálló elemet, vagy mozdulatot, melyet én nevezhetnék, s terjeszthetnék el

– mondta, majd hozzátette, hogy férfiként több lehetőség nyílik meg előtte, különlegesebb bánásmódban kezelik őket –  egyébként külföldön is úgy óvják a férfi rúdsportolókat, mint a hímes tojást. Megtudtuk azt is, hogy a rúdsport olimpiai akkreditálásáról már folynak a tárgyalások, de ez elég távoli cél nemcsak Magyarországon, de az egész világon.

Eléggé megosztó ez a fajta mozgásforma: Szécsi szerint elfogadóbbak az emberek, és kevésbé tekintenek rá erotikus “sportként”, ha férfi űzi.

A még jobb megítélésért úgy tudnak küzdeni, ha folyamatosan  középpontba helyezik a sportágat, és tudatosítják az emberekben, hogy miről szól, miért küzdenek, illetve léteznek versenyek és bajnokságok is.

A fájdalom csak egy dolog

Arra is kíváncsiak voltunk, mik a sportág nehézségei.

Egy veszélyes, nehéz sportágról beszélünk. Minden edzésen a határainkat feszegetjük, a testi épségünket kockáztatjuk, a rúd pedig olyan erőnlétet kíván, amit sokan nem is gondolnának

– mondta, majd hozzátette, a kar- és törzsizmok iszonyú megterhelések alatt vannak, bár ennek idővel szemmel látható hatásai is lesznek. Ezenkívül számolni kell a fájdalommal, és azt is kevesen tudják, hogy a kevés ruhának nem a magamutogatás a célja, hanem egy bizonyos szint felett nemcsak karral kapaszkodnak, de a bőrükkel is tapadnak a rúdhoz.

Nem egyszer hitték már azt, hogy megvertek, pedig a véraláfutások, vízhólyagok, zúzódások, akár nyílt sebek, mind a sport természetes velejárói

– magyarázta.

Jó rúdtáncos abból lesz, aki kitartó: a kezdeti elemeket ugyanis könnyen abszolválják, de egy bizonyos szint után nehéz nagyot lépni. Következnek a hajlékonyságot követelő elemek és előfordulhat, hogy akár heteket kell várni, míg bele tudnak menni a megfelelő elemekbe.

A titok? Erősítés és nyújtás! Sok-sok nyújtás.

Szécsinek otthon nincs rúdja, de tervezi, hogy beszerez egyet. Bár otthon is lehet eredményesen edzeni, hangsúlyozza, hogy ezt a mozgást nem ajánlott felügyelet nélkül végezni. A polefitness mellett egyébként karikán és hammockon (u alakban felakasztott textília – a szerk.) is edz.

IMG_3255

AA bizonyos fotó

Természetesen a villamoson készült képről (ld. fejlécképünk) is kérdeztük Szécsit.

Az egyik legjobb barátommal voltunk vásárolni. Amikor felszálltunk a villamosra, nemigen voltak rajta emberek, ekkor jött az ötlet: ,,Jöhet egy handspring!

– mondta, majd hozzátette, hogy egy olyan városban, mint amilyen Budapest is, ez már nem számít látványosságnak, inkább csak érdekességnek. Negatív kritikát soha nem kapott még az “utcai akciói” miatt, inkább örömmel fogadták a mutatványokat. Más viszont a helyzet a kisvárosokban.

Vidéki vagyok, kisvárosban születtem. Sajnos az ottai közösség közel sem annyira elfogadó, mint a fővárosban. Furcsa,  de pont azok az emberek ellenzik a legjobban, akik egyértelműen nincsenek megelégedve akár a saját életükkel, vagy testükkel. A rúdnak köszönhető több kellemes ,,mellékhatás” (mint például az esztétikus test) mellett az egyik legfontosabb jelenségekkel lépek ezen a rosszindulatúságon túl: fejlett önkép és önbizalom

– zárta gondolatait Szécsi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik