Élet-Stílus
Only for use in Big Schools Bird watch press release. Magpie Pica pica, perched on dead tree stump, The Wirral, UK, December

Kiderült, miben hasonlítanak a szarkák és az emberek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 19. 06:46

Önzetlenül segítik fajtársaikat a kék szarkák (Cyanopica cyana). A spontán segítségnyújtást bécsi kutatók figyelték meg elsőként a madárfajnál, eredményeiket a Biology Letters című tudományos folyóiratban mutatták be.

Hosszú időn át csak az emberhez, majd újabb kutatások alapján a majmokhoz kötötték a társas viselkedésnek ezt a formáját. A proaktív, proszociális viselkedés, azaz valaki más spontán hozzásegítése valamihez ellenszolgáltatás elvárása nélkül, a feltételezések szerint az embereknél az őskorban alakult ki, amikor a csoportban közösen felügyelték a gyerekeket, fogalmazott Lisa Horn, a Bécsi Egyetem szakértője. A hipotézis még elfogadottabbá vált, amikor az utódokat szintén közösen felnevelő majmoknál is megfigyelték a spontán segítségnyújtást.

Az ázsiai kék szarkák is közösen gondoskodnak a csoportban lévő fiókákról.

A szabadon élő madaraknál egy csoport többnyire húsz állatból áll. Amint a fiókák kikelnek a tojásból, nemcsak a szüleik, hanem a csoport többi tagja is eteti őket. A vizsgálathoz a tudósok egy speciális libikókát készítettek a kék szarkáknak. Ha egy madár a libikóka meghatározott ülőrúdjára szállt, egy kis, táplálékot – lisztkukacot vagy tücsköt – kínáló léc jelent meg egy másik ülőrúd elérhető közelségében. A madarak maguknak nem tudtak élelmet szerezni, mert ha lerepültek az első ülőrúdról, a léc és vele a táplálék eltűnt. Csak egy másik madarat segíthettek hozzá a falatokhoz.

A madarak spontán módon etették meg társaikat, írták a kutatók.

(Bécsi Egyetem, phys.org, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. február 16.
Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája beszél a Humán Platform Putyin: nyet! - Európa: igen! elnevezésű tüntetésen Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky úton 2015. február 16-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásának előestéjén.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.