Élet-Stílus

Hajléktalanként menstruálni: kreatívnak kell lenni

A havi vérzés egyébként is kellemetlen, úgy viszont még inkább elviselhetetlen, ha valakinek nincs fedél a feje felett és nem állnak rendelkezésére tisztálkodási lehetőségek. Viszont akkor is tenni kell valamit - a Bustle most annak járt utána, milyen "praktikákat" vetnek be a hajléktalan nők ebben az esetben.

A szükség nagy úr, így az oldal beszámolója szerint előfordul olyan, hogy a nők boltokból lopják a tampont és a betétet, de vannak olyanok is, akik inkább a segélyszervezetek látogatásaira várnak és arra, hogy hozzanak magukkal tisztasági eszközöket.

Akad viszont olyan is, aki zoknit, papírtörlőt, nejlonzacskót, vécépapírt, vattát vagy törölközőt használ.

A Bustle által megszólított Kailah Willcuts 27 éves, és több mint nyolc éve alszik az utcákon.

Nemcsak szörnyű, de elképesztően kínos is ez a helyzet. Arról nem is beszélve, hogy nekem csak az az egy ruhám van, amit viselek, így amikor összekenem, akkor félmeztelenül kell kimosnom.

Ő egyébként a nyilvános parkokban fürdik és a Starbucks-ba jár forró vízért, hogy azzal csillapítsa a görcseit. Olyan is előfordul, hogy betétből gyárt tampont, mert tapasztalatai szerint az sokkal tisztább, a véres zoknijait pedig az éttermek csapjainál tisztítja meg.

Fotó: Europress / Getty
Fotó: Europress / Getty

Willcuts abból a szempontból szerencsés, hogy New Yorkban él – abban a városban, ami elsőként írta elő a köziskolák, a börtönök és a hajléktalan menhelyek számára, hogy ingyenesen tegyenek hozzáférhetővé tampont és betétet a rászorulók számára.

Nem fordulhat olyan elő, hogy a betét és az ebéd között hezitálsz, hogy melyikre jusson

– mondta Julissa Ferreras-Copeland, akinek a hivatala erősen lobbizott a jogszabály elfogadása mellett. Ez sem mindenkinek megoldás amúgy: egy Courtney névre hallgató, szintén New York-i hajléktalan elmondta, ő inkább rááldoz egy kis pénzt ezekre a termékekre, de ő a menhelyekre nem látogat el, azok ugyanis túl veszélyesek.

Az igény megvan

A Bustle egy (angol nyelvű) videót is készített a fedél nélküliekkel. Ebben Willcuts elárulja: neki ugyanúgy megvan a napi rutinja, szereti ugyanis a tiszta érzetet és nem szeretné, ha bármilyen szagot árasztana. Azt is megmutatja, hogyan szokott a vécé felett állva tisztálkodni.

Nincs egyedül: az Amerikai Egyesült Államokban tíz hajléktalanból négy nő – ez összesen 50 ezer főt jelent. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik