Élet-Stílus

Eldőlt az évszázados vita: reggel vagy este?

Két kibékíthetetlen táborra oszlik az emberiség, amióta feltalálták a zuhanyt, illetve elterjedtek a fürdőszobák. Vannak, akik az esti, lefekvés előtti zuhanyozást részesítik előnyben, mások inkább ébredés után szeretnek pancsolni.

Elsőre mindkét iskola érvei logikusnak tűnnek, tisztán ágyba bújni, illetve frissen kezdeni a napot, ennek is, annak is van értelme, de mégis melyiknek több?

A Harvard Egyetemen egyszer, s mindenkorra eldöntötték a vitát. A válasz ember-, személyiség-, és helyzetfüggő – magyarázza Shelley Carson, a pszichológia tanszék oktatója.

A zuhanyzás 2 százalékban tisztálkodás, 8 százalékban éneklés,  90 százalékban pedig elmélkedés, és életre szóló döntések hozása. Amikor valaki görcsösen próbál megoldani egy problémát, nehezen találja meg a jó megoldást. Jobb ilyenkor, félretenni a gondolatot az agy egyik hátsó zugába, ahol alvás közben érik egy kicsit. Kipihenten, a frissítő zuhany alatt, sokkal nagyobb eséllyel ugrik be egy világmegváltó ötlet, vagyis a reggeli zuhanyzás a kreatív szakmákban dolgozóknak való, főleg olyankor, ha nagy a stressz és a nyomás a munkahelyen.

Az esti zuhanyozás, pedig azoknak való, aki nehezen állnak le egy túlpörgetett nap után, ezért rosszul alszanak. Miután kilépünk a vízből, vagy a alóla, jön egy rövid időszak, amikor gyorsan hűl le a test. Ez azt jelzi az agynak, hogy eljött az alvás ideje, így sokkal könnyebb álomba merülni. A bőrgyógyászok szintén az esti tisztálkodás pártján vannak, mert tisztább a bőr, ha alvás előtt lemossuk a nap mocskát.

Mindezt figyelembe véve, jó ötletnek tűnhet reggel és este is fürödni, de egyáltalán nem az. Számtalan kutatás igazolta már, hogy tisztálkodásból is hamar megárt a túl sok. Szóval a legjobb, ha változatosan élünk, és a helyzetnek megfelelően döntünk a reggeli, vagy az esti zuhany mellett.

(i100 / The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik