Élet-Stílus

„A költözés valójában egy komoly lélektani folyamat”

Új otthonban folytatni életünket nagy procedúra. Nem csak fizikailag fáradalmas a hetekig tartó pakolás, cipekedés miatt, de lelkiállapotunkat is összezavarja egy időre. Bokor Judit pszichológussal a költözés érzelmi oldaláról beszélgettünk.

Az emberek számára környezetük egyet jelent a biztonsággal. Megszokjuk a lakásunkat, a dolgaink helyét, a haza vezető útvonalat. Költözésnél mindez felborul, biztonságérzetünk meginog. Ez akkor is egy körülményes folyamat, ha nem kényszerből kell más helyen folytatni mindennapjainkat.

Rengeteg rutin van az életünkben, amit észre sem veszünk. A napi tevékenységünk nagy része megszokásból történik. Akár, ahogy automatikusan felkelünk, aztán kibotorkálunk a konyhába. A költözés következtében gyakorlatilag ez a rutin eltűnik. Mindezt újra kell tanulni és ez viszont elég sok energia.

Az elsajátítás menete nem csak figyelmi kapacitásunkat köti le, de alkalmazkodó képességünket is alaposan próbára teszi, erőt és időt igényel. Bárhová megyünk, ott fel kell deríteni a környezetünket, meg kell vizsgálni, mi hol van. Ösztönszerűen sokkal jobban odafigyelünk mindenre, hogy újra biztonságban érezhessük magunkat. Ez fárasztó, még abban az esetben is, ha tudjuk, aztán minden sokkal jobb lesz. El kell helyezni a tárgyainkat, a bútorokat. Azzal kell foglalkozni, hogy miként fogjuk magunkat otthonosan érezni, tehát nagyon kell összpontosítani.

Minden életkorban másként éljük meg ezt a folyamatot, a szakember szerint a gyermekek esetében igényel a legnagyobb odafigyelést.

Girl with moving box
fotó: Thinkstock

Az ő életükben a szülő és a rutin a legfontosabbak. Nem jó, ha a gyerekeket többször költözésre vagy iskolaváltásra kényszerítjük. Az a legideálisabb számukra, ha minél tovább ugyanazokkal a gyerekekkel tudnak iskolába járni.

Nekik a beilleszkedés sokkal nehezebb, identitásuk még nagyon képlékeny, labilis. Az osztályuk és a barátaik által tudják meghatározni magukat. Ha ebből kiszakítják őket, felborul az identitás, amit aztán újra kell építeniük. Tehát mindenképpen valamilyen sérülést fog okozni.

otp_gellene_1019

Új otthon, új kihívások 

Minden változásra úgy kell tekinteni, mint egy kihívásra, egy új lehetőségre, ami által fejlődhetünk. Egy új környezetben, új városban számunkra ismeretlen ingerekkel, emberekkel és szituációkkal fogunk találkozni. Idegen helyen alkalmazkodnunk kell, ezért nem érdemes bezárkózni.

Young couple holding a coffee cup sitting on the floor
fotó: Thinkstock

Ha valaki nyitott és szívesen változtat, személyisége rugalmasabbá válik.Lehetőséget kapunk arra, hogy más dolgokat tapasztaljunk meg, ezáltal jellemünk fejlődik, világlátásunk nő. Nyitott, kíváncsi, érdeklődő hozzáállással megkönnyítjük a beilleszkedést – tette hozzá a pszichológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik