Élet-Stílus

2,5 centis lyukat mart egy férfi nyelőcsövén a világ egyik legerősebb paprikája

Az amerikai férfi kivagyiságból evett a hírhedt „szellempaprikából”, és majdnem belehalt.

A meg nem nevezett férfi egy kihívás részeként evett egy, az indiai naga jolokiával, ismertebb nevén szellempaprikával megfűszerezett hamburgerből. Az étel elfogyasztása után azonban olyan heves hányás jött rá, hogy azonnal egy kórház sürgősségi osztályára kellett szállítani – írta a The Stuff, egy orvosi szaklapban megjelent esetleírásra hivatkozva.

A 47 éves betegen elvégzett vizsgálatok nyelőcső perforációját, valamit légmellet állapítottak meg. A férfit azonnal megműtötték, ami közben kiderült, hogy a nyelőcsövén egy 2,5 centiméteres lyukat mart az erőspaprika. A férfit végül 23 nappal később engedték csak haza a kórházból. Az esetleírásban az nem szerepel, hogy az eset pontosan hol, és mikor történt.

A szellempaprika éveken át a világ legerősebb paprikájának számított, amíg a California Reaper nevű paprika le nem taszította a trónról. A Naga Jolokia a paprikák erősségét mérő Scoville-skálán több mint egymillió SHU (Scoville heat units) értéket ért el. Összehasonlításként: az erősebb magyar paprikáknak nagyjából kétezer az SHU-ja.

Az esetről beszámoló The Journal of Emergency Medicine című orvosi szaklap író arra figyelmeztették kollégáikat, hogy az ételkihívások bonyolíthatják a hasonló esetek diagnosztizálását. A kérdéses esetben az orvosok először azt gondolták, hogy a férfi tünetei csak egy gyomorrontás jelei, mielőtt felfedezték a könnyen halálossá is válható nyelőcsőrepedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik