Élet-Stílus

Ezeket a dolgokat biztosan nem tudta a világ legnépszerűbb ételeiről és édességeiről

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 13. 17:48

A haszonnövényeink mellett az állatok is egészen másképp néznek már ki, mint évszázadokkal ezelőtt, sőt, kedvenc édességeink is sokat változtak.

A csirkék ötven év alatt négyszeresükre nőttek, sőt, egyre fiatalabb állatok kerülnek az asztalra

Hasonló a helyzet a marhákkal is – az Egyesült Államokban például harmadával nőtt a vágóhídra került állatok átlagsúlya

A padlizsán egészen a tizennyolcadik századig leginkább egy apró, sárgásfehér, tyúktojásra emlékeztető növény volt, mára viszont sokszorosára nőtt, sőt, a legnépszerűbb fajta a fehér színét is elvesztette.

A kaviárra a tizenkilencedik század folyamán haszontalan és értéktelen dologként tekintettek – na jó, egy hasznuk mégiscsak volt: a bárokban bármennyit lehetett enni belőlük, ettől pedig az emberek szomjassá váltak, majd újabb kört rendeltek.

A vadkáposztából évezredek alatt, keresztezések egész során át alakult ki a mai brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, és társai.

A kilencvenes és kétezres évek gyerekeinek kedvencévé vált, ügyes tartókkal még népszerűbbé tett PEZ cukorkát 1927-ben a cigarettáról való leszokás segítségére találták ki

Tudják, mi az ott a XVII. században élt Giovanni Stanchi festményének jobb alsó sarkában? Hát görögdinnye! Háromszáz évnyi nemesítés megtette a hatását, így ma jóval ízesebb és több hússal rendelkező dinnyét tömhetünk magunkba.

A Nutellát a negyvenes évek végén még egy fokkal szilárdabb formában, szeletekként árulták, bár úgy sem volt sokkal nehezebb kenyérre kenni.

A szusit a XIX. századig erjesztett hallal készítették, csak azt követően álltak át a friss halakra.

A répa a XV.-XVI. századig még lila, vörös, fekete, fehér, vagy sárga volt, de a mai narancssárga szín még nem bukkant fel – egészen addig, míg a hollandok nem kezdték el a jóval édesebb, narancssárga színű répák nemesítését.

+1 érdekes tény: Az oroszok évszázadokon át békákat dobtak a tejbe, mivel úgy gondolták, hogy az segít frissen tartani azt. Igazuk volt, hiszen a békák bőrében olyan peptideket tartalmaznak, melyek legyőzik a szalmonellabaktériumot.

Fotók: CTVNews, Alexander Cocek, Jen Haugen, Christies, Heifer, Raging Wire

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.