Élet-Stílus

Ezeket a dolgokat biztosan nem tudta a világ legnépszerűbb ételeiről és édességeiről

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 13. 17:48

A haszonnövényeink mellett az állatok is egészen másképp néznek már ki, mint évszázadokkal ezelőtt, sőt, kedvenc édességeink is sokat változtak.

A csirkék ötven év alatt négyszeresükre nőttek, sőt, egyre fiatalabb állatok kerülnek az asztalra

Hasonló a helyzet a marhákkal is – az Egyesült Államokban például harmadával nőtt a vágóhídra került állatok átlagsúlya

A padlizsán egészen a tizennyolcadik századig leginkább egy apró, sárgásfehér, tyúktojásra emlékeztető növény volt, mára viszont sokszorosára nőtt, sőt, a legnépszerűbb fajta a fehér színét is elvesztette.

A kaviárra a tizenkilencedik század folyamán haszontalan és értéktelen dologként tekintettek – na jó, egy hasznuk mégiscsak volt: a bárokban bármennyit lehetett enni belőlük, ettől pedig az emberek szomjassá váltak, majd újabb kört rendeltek.

A vadkáposztából évezredek alatt, keresztezések egész során át alakult ki a mai brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, és társai.

A kilencvenes és kétezres évek gyerekeinek kedvencévé vált, ügyes tartókkal még népszerűbbé tett PEZ cukorkát 1927-ben a cigarettáról való leszokás segítségére találták ki

Tudják, mi az ott a XVII. században élt Giovanni Stanchi festményének jobb alsó sarkában? Hát görögdinnye! Háromszáz évnyi nemesítés megtette a hatását, így ma jóval ízesebb és több hússal rendelkező dinnyét tömhetünk magunkba.

A Nutellát a negyvenes évek végén még egy fokkal szilárdabb formában, szeletekként árulták, bár úgy sem volt sokkal nehezebb kenyérre kenni.

A szusit a XIX. századig erjesztett hallal készítették, csak azt követően álltak át a friss halakra.

A répa a XV.-XVI. századig még lila, vörös, fekete, fehér, vagy sárga volt, de a mai narancssárga szín még nem bukkant fel – egészen addig, míg a hollandok nem kezdték el a jóval édesebb, narancssárga színű répák nemesítését.

+1 érdekes tény: Az oroszok évszázadokon át békákat dobtak a tejbe, mivel úgy gondolták, hogy az segít frissen tartani azt. Igazuk volt, hiszen a békák bőrében olyan peptideket tartalmaznak, melyek legyőzik a szalmonellabaktériumot.

Fotók: CTVNews, Alexander Cocek, Jen Haugen, Christies, Heifer, Raging Wire
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.