Élet-Stílus

Ónodi-Szűcs: Jöhetnek az új rákgyógyszerek

18 kaphat hamarosan engedélyt. A kormányon nem múlik.

November végére, december elejére bekerül a tételesen adható készítmények közé az a 18 rákgyógyszer, amit most csak egyedi méltányossággal kapnak a betegek – tudta meg az InfoRádió.

Az egészségügyi államtitkár közölte, rendben halad az engedélyezési folyamat, nincs csúszás. A 18 új gyógyszer között van bőrdaganatra, tüdő, prosztata, vérképzőszervi rákra ható.

A 18 készítmény befogadása elindult, át fognak kerülni az egyedi méltányossági kasszából a tételes kasszába. Ezeknek a beszerzési eljárása is elindult, tehát az OEP gondoskodott arról, hogy ezeket tenderben szerezze be. Végül november vagy december végén – attól függően, hogy melyik eljárás mikor fejeződik be – ezek a készítmények átkerülnek a jelenlegi méltányossági eljárásból a tételes eljárásba.

Ónodi-Szűcs Zoltán a minisztériumi csúszásról szóló hírekre úgy reagált: befogadási eljárás Magyarországon nem nagyon volt korábban, mindenkinek azt kellene értékelnie, hogy most van.

Azt ígértük, hogy ez idén befogadásra kerül, ezt tudjuk tartani. Az október végén, november végén, december végén lehetnek befogadások, de mindet szeretnénk befogadtatni.

 

Korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete közleményben tudatta, mintegy kétezer súlyos beteg terápiájában segíthetne négy onkológiai terápiás területen támogatásra váró 15 új innovatív gyógyszer.

Egy rendelettervezetben az Emberi Erőforrások Minisztere előterjesztette az új gyógyszerek befogadását a támogatásba, ez még nem történt meg, noha a készítmények elérhetőségéhez a pénz, mintegy 5,6 milliárd forint rendelkezésre áll az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP).

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint két nagyon fontos lépés, a hatóanyagok jogszabály módosítással történő kihirdetése és a Miniszterelnökség felhatalmazása hiányzik ahhoz, hogy az OEP megkezdhesse az új onkológiai készítmények közbeszerzési folyamatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik