Élet-Stílus

Hó már nem lesz, de jönnek a fagyok

Néhány napja már zordabbik arcát mutatja felénk az ősz. Olyannyira, hogy ha csak az időjárásból indulnánk ki, joggal hihetnénk: idén elmaradt az október a jelenlegi hőmérsékletek novembert idézik. Szeptemberben pedig még tombolt a nyár, tömve voltak a strandok – bolond idő.

Szerda este pedig egyes helyeken eleredt a hó, csütörtök reggelre Galyatetőt 4-5, Kékestetőn 3-4 centis fehér lepel borította a tájat.

Ritka, de megesik

Az ok egy Észak- Északnyugat- Európa felett kialakult anticiklon, amely az óramutató járásával megegyező örvénylése folytán hozza fölénk a hideg levegőt – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától. Az első hó pedig kitart még, délután kezd majd olvadni, amikor a magasabban fekvő tájakon is kevéssel fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, és még a talaj sem kellően hideg.

Ahogy a szeptemberi kánikula, az október eleji hó sem teljesen “normális”. Világvégét azért még korai lenne kiáltani, megesett máskor is, hogy október első harmadában ideig-óráig havasak lettek hazánk legnagyobb csúcsai. De korántsem átlagos, mondjuk úgy, igen ritka jelenség.

Jönnek a mínuszok

Amennyire most látszik, több hó nem lesz, az ismétlés bőven rá is ér még november közepéig – véli Cséki Gergő is. A hideget viszont nem ússzuk meg. Péntek hajnalban a Dunántúl északkeleti részén, Budapest környékén és az Északi-középhegység nyugati részein mérhetünk majd fagypont alatti hőmérsékletet.

Galyatető csütörtök hajnalban (Időkép/Lőrincz Bence)
Galyatető csütörtök hajnalban (Időkép/Lőrincz Bence)

Ezeken a helyeken szakad fel ugyanis elsőként a felhőzet. Az összefüggő felhőtakaró gigászi méretekben ugyan, de hasonlóan működik, mint egy üvegház: visszaveri a talajról távozó energiát, nem engedi “elszökni” a meleget. Jelen hőmérsékleti és időjárási viszonyok között viszont, ahol nincs felhőtakaró, olyan mennyiségű hő távozik, hogy a leghidegebb hajnali órákban talajmenti fagyok állnak be.

Kisüt a nap

Pénteken főleg nyugaton és keleten várható gyenge csapadék, a felhőzet észak felől kezd felszakadozni. Délen-délkeleten még sok lesz a felhő, a szél ereje is csillapodik, a hőmérsékleti maximumok 10-14 fok körül lesznek.

A derült égnek köszönhetően szombatra virradóra a péntekinél jóval nagyobb területen mérhetünk mínuszokat, csapadék alig valószínű, a 13-15 fokos délutáni hőmérséklet mellett sok napsütésben lesz részünk.

A vasárnap reggel is hűvös lesz, gyenge fagy is előfordulhat itt-ott, de az idő melegszik, délután már 14-16 fokot mérhetünk. Este nyugaton eleredhet az eső, de ennek esélye kicsi, beválása ma még igen bizonytalan.

Normális?

Furcsa ez az idei ősz, mi tagadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik