Élet-Stílus

Viselhet-e Jézus farmert?

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2016. 10. 03. 16:17

Betiltották Litvániában a Kalinkin divatcég egyik reklámkampányát, az azt szervező céget, a Sekmadienis UAB-t pedig 2000 litasra (közel 180 ezer forintra) büntették, még 2012 novemberében. Az indoklás szerint, a hirdetések tiszteletlenül használtak vallási jelképeket, amivel súlyosan sértették egyesek vallásos érzéseit, az általános közerkölcsöt rombolták, amivel megsértették az ország hatályos reklámtörvényét.

„Jézusom, micsoda nadrág! Máriám, micsoda ruha!” – ilyen, és ehhez hasonló szlogenekkel reklámozták Robert Kalinkin 2013. tavasz / nyár kollekcióját, olyan plakátokon, amik feltűnően hasonlítottak a hagyományos szentképek ikonográfiájára.

kép: hrmi.lt

A kampányt kidolgozó reklámcég szerint a tiltás, és a bírság a sérti a szólásszabadsághoz fűződő jogaikat, ezért fellebbeztek. Keresetüket azonban elutasította a bíróság, többek között egy petícióra támaszkodva, amit száz hívő írt alá a Litván Püspöki Konferencia felhívására. A legfelsőbb bíróság helyben hagyta a döntést, mert szerintük a hit, a katolikus vallás annyira szerves része a társadalom spirituális egységének és a közerkölcsöknek, hogy az gyakorlatilag szent és sérthetetlen.

A Human Rights Monitoring Institute (HRMI) nevű emberi jogi szervezet azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitték Strasbourgba.

„Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy azok, akik meghozták ezeket a döntéseket, összemossák a közerkölcsöt a katolikus értékrenddel” – mondja Karolis Liutkevičius, szervezet ügyvédje, aki szerint mindez megengedhetetlen egy olyan szekuláris államban, mint Litvánia, ahol az alkotmányban van rögzítve az állam és a vallás szétválasztása.

„Ezzel az üggyel szeretnénk újra felhívni a figyelmet erre az alapelvre, ugyanakkor megvédeni az emberek társadalmi vitához, és szabad önkifejezéshez fűződő jogait, amiket nem lehet vallási indokokkal korlátozni” – tette hozzá az ügyvéd.

A litván kormánynak 2017 január 24-ig kell benyújtania az ügyre adott válaszát a strasbourgi bíróságon.

(via HRMI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.