Élet-Stílus

Na, ezért van ennyi részeg brit a bulinegyedben

Még mindig Budapest az egyik legolcsóbb turisztikai célpont Európában a brit Telegraph szerint. A lap csütörtökön adott közre egy listát arról a 10 városról, amik a Brit Posta felmérése szerint, a legalkalmasabbak egy őszi minivakációra. A magyar főváros a második a rangsorban, amelyikben nem meglepő módon, csak egyetlen nyugat-európai városnak jutott hely.

  1. Lille, Franciaország
  2. Krakkó, Lengyelország
  3. Tallinn, Észtország
  4. Riga, Lettország
  5. Moszkva, Oroszország
  6. Athén, Görögország
  7. Varsó, Lengyelország
  8. Prága, Csehország
  9. Budapest, Magyarország
  10. Vilnius, Litvánia

Bár Budapest csak a második lett, a Telegraph hozzáteszi, hogy nálunk a legolcsóbbak a szállások: egy háromcsillagos hotelban két személy két éjszakára átlagosan 57 fontot (körülbelül 20.000 forintot) fizet.

„Míg a századfordulós árkádok, ódivatú kávéházak és kifinomult fürdők a maguk illedelmességével nyűgözik le az ide látogatót, a gulyáskommunizmus nyomai és a város lenyűgöző modern történelme különleges hangulatot ad Budapestnek” – írják.

Fotó: Facebook / BeerbikeHu
Fotó: Facebook / BeerbikeHu

Na de pontosan mennyi az annyi? Utánaszámoltunk, és az a helyzet, hogy egy hátizsákos angol turista jobban jár, ha Budapesten iszik, mintha otthon, a sarki kocsmában.

Nézzük a következő szituációt: két londoni fiatal, egy lány és egy fiú Budapestre látogat egy hosszú hétvégére. Múzeumokra nem nagyon költenek, de szívesen kóstolnának finom ételeket, bejárnák a főbb nevezetességeket, és a bulinegyed éjszakai életét is szeretnék első kézből megtapasztalni.

Egy fapados járattal, fejenként nagyjából 20 ezer forintért repülhetnek Budapestre. Kiváló, kétágyas AirBnb-ket a városközpontban már 4.000 Ft/fő/éjtől lehet foglalni. Ha három éjszakát számolunk, az 12 ezer forint fejenként. Mondjuk, vesznek még egy-egy 72 órás BKK jegyet, aminek 4150 forint darabja. Ez azt jelenti, hogy fejenként 36.150 forintot adnak ki olyan dolgokra, amikre nem kellene költeniük, ha otthon maradnak. Ezen felül már csak az marad, amire egyébként is költenének: az étel, az ital, ha dohányoznak, a cigaretta.

Fotó: Facebook / Klub Vittula
Fotó: Facebook / Klub Vittula

Hatalmas különbségek vannak azonban Budapest és London között a megélhetés költségeit összehasonlítva.

Egy olcsó, laza ebéd vagy vacsora a brit fővárosban kb. 5.350 forintból jön ki, ugyanez Budapesten: 1.500 forint, vagyis csak kicsivel több, mint negyedannyi. Egy korsó sör Londonban nagyjából 1500 forint, míg Budapesten 400-500, egy doboz cigi a briteknél több mint 3300, itthon kb. 1100 forint, vagyis ezekben az esetekben háromszoros a differencia.

Fotó: Facebook / Retox Bar
Fotó: Facebook / Retox Bar

Ha kicsit utánaszámolunk, az jön ki, hogy ha a kedves angol párocskánk három éjszakát tölt Budapesten, ami alatt hatszor esznek olcsóbb étteremben, elszívnak fejenként naponta egy doboz cigit, és esténként négy-négy sört isznak meg, akkor fejenként valamivel több mint 42 ezer forintot spórolnak ahhoz képest, mintha otthon Londonban csinálták volna ugyanezt. Ha ebből levonjuk az utazás és a szállás költségeit, még mindig maradt a zsebükben majdnem 6500 spórolt forint, amiből a  reptéri duty free-ben vehetnek például egy-egy üveg Unicumot meg hozzá egy-egy szál csípős kolbászt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik