Élet-Stílus

Riasztó statisztika: „Hiba, hogy nem mondjuk el a gyerekeinknek, hogyan kéne jól szexelni”

Rónyai Júlia
Rónyai Júlia

újságíró. 2016. 09. 26. 16:37

Minden tizedik magyar fiatal vesz igénybe sürgősségi fogamzásgátlást, negyedük pedig egyáltalán nem védekezik. Még mindig tabu a nemiség a családokban és az iskolákban is, pedig a szakértők szerint nem csak a biztonságos, de a jó szexet is tanítanunk kéne.
Korábban a témában:

Soha, semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ a fiatalok egynegyede Magyarországon – derült ki az NRC kutatásából. Különösen aggasztó ez tekintve, hogy a 16-25 éves korosztály harmada legalább hetente él szexuális életet. A fő ok a megfelelő tájékoztatás hiánya: a felvilágosításban szerepet kap a család, az iskola és a média is, Magyarországon azonban minden fronton vannak hiányosságok.

A fogamzásgátlás világnapján tartott kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogyan taníthatnánk felelős szexre a fiatalokat – úgy, hogy oda is figyeljenek ránk. Az Extra grillbárban Ördög Nóra műsorvezető vendége volt dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, Séllei Györgyi szexedukátor, Buda Marci rádiós műsorvezető és Tóth Andi énekesnő. Itt tekinthető meg az “Évezredes fogamzásgátlás” című kiállítás is, ami végigvezet bennünket a terhesség-megelőzés ötezer éves történetén.

És most a riasztó statisztikák:

  • Az elmúlt 1 évben minden tizedik fiatal vett igénybe sürgősségi fogamzásgátlást.
  • a 19 év alattiaknál csaknem minden második terhesség abortusszal végződik,
  • ráadásul tízből négy alkalommal a fiú gondoskodik a védekezésről.
  • A lányok mindössze 38 százaléka szed fogamzásgátló tablettát,
  • többségük jobban tart attól, hogy elhízik tőle, mint a teherbeeséstől.
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Bemegy a 14 éves a boltba, és óvszert kér?

Tóth Andi, az X-Faktor ötödik szériájának nyertese idén lett 17 éves. Mint mondja, a nagymamájával él, aki még mindig a házasság utáni szexben hisz. Nem volt mersze neki felvetni a problémát, amit a barátjával való első együttlét jelentett.

Nőgyógyászhoz először egy barátnője kísérte el, szexuális kérdésekben ezen kívül csak a barátjával tud beszélgetni. Ami pedig az első alkalmat illeti, a fiatal énekesnő „sok jót nem tud elmondani róla”.

Nem csak Andiék családjában nem esett szó soha a nemiségről:

Egyszer gyerekkoromban véletlenül hallottam a szüleimet szex közben. Utána sokáig azt hittem, hogy apukám veri anyukámat

– emlékszik vissza Buda Marci is.

Andi és Marci példái tipikusnak mondhatók. A legritkább esetben fordul elő, hogy a családtagok nyíltan és tabumentesen beszélgetnének gyerekeikkel a szexről. Jellemző, hogy a szülők abba a hitbe ringatják magukat, a gyerekük még nem él nemi életet. Ha pedig kiderül, hogy tévednek, sokan pironkodnak és inkább nem hozzák fel a témát, mondja Séllei Györgyi szexedukátor.

Mégis, mit gondolunk, hogy bemegy a 14 éves fiú a boltba, és magától óvszert kér? Még biciklizni is megtanítjuk a gyerekeinket, a szexre azonban nem tanítja őket senki. Honnan tudhatnák meg, hogy kell?Ezért (is) választjuk a párunkat, ebből lesznek a gyerekeink. Épp ezt a dolgot dugjuk el a paplan alá? Nem veszélyek és tiltások mentén kéne a szexről gondolkodnunk, hanem jó szexre kéne tanítanunk, amivel felkelthetjük a fiatalok érdeklődését. A jó szexnek pedig elengedhetetlen része a védekezés.

Az óvszer a fiúk esetében nem önmaguk, hanem a másik ember védelméhez szükséges, ennek belátása pedig olyan szellemi érettséget követel, amivel ritkán rendelkeznek 14-16 éves korban. Sok férfi csak huszonévesen jut el erre a pontra az úgynevezett pszichoszexuális fejlődés során, így nem csoda, hogy az első alkalom a lányoknak általában pocsék élmény, mondja Séllei.

Anyámmal a nőgyógyásznál

Tény, hogy sokan ódzkodnak az óvszerhasználattól, hiába ez az egyik legbiztonságosabb védekezési mód. Arra hivatkoznak, hogy a fiú nem szereti, nem ugyanolyan jó vele, netán rontja az együttlét hangulatát, amikor fel kell helyezni – sorolja dr. Szőnyi György.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ráadásul a mai napig tartja magát a tévhit, hogy a 72 órás tabletta is fogamzásgátló módszer, pedig nem az: kész hormonális „lórúgás”, ami a bevétel után azért okoz úgynevezett megvonásos vérzést, mert teljesen felborítja a szervezet egyensúlyát. Arról nem is beszélve, hogy ez a módszer sem teljesen megbízható, sőt, nagyon sokszor ennek használata után is kialakul a terhesség.

Mi van még a tabletta és az óvszer mellett?

A fogamzásgátló tabletták sokat finomultak az elmúlt 60 év során, ma is ezekből a legszélesebb a paletta: közel negyvenféle kapható nálunk. Van azonban egy sor más módszer, ami nagyfokú biztonságot ad, ráadásul tizenéveseknek is javasolható.

 

A hormonális injekció 1-3 havi védelmet nyújt az így véráramba juttatott progeszteron által. Kíméletesebb a hüvelygyűrű, ami minimális mértékben tartalmaz progeszteront és ösztrogént. Létezik hormontartalmú tapasz, amit egy hétig kell a nőknek fennhagyni, illetve hüvelybe juttatható spermicid (spermaölő) krémek is. Ezeket jó ötlet pesszáriummal alkalmazni – ez a rugalmas, kis kalapra hasonlító eszköz könnyen felhelyezhető és hormonmentes.

 

Fiataloknak jó választás a méhbe felhelyezett, progeszteront adagoló spirál is, ami a méhfal megvastagításával hat a teherbe esés ellen. Ugyanennek hormonmentes változata rézionokat bocsájt ki, ez inkább szülés után ajánlott.

A hiányos tájékozódás következtében jelennek meg az olyan, mérhetetlenül káros tévhitek is, mint hogy például az első szextől még nem lehet teherbe esni.

Az a legritkább esetben fordul elő, hogy az anya lányával beállítson a nőgyógyászhoz az első alkalom előtt. Jellemzőbb, hogy utólag döbben rá és próbál cselekedni a szülő, és csak ekkor gondoskodnak a védekezésről. Arra is van példa, hogy az idősebb testvér vagy tapasztaltabb barát viszi nőgyógyászhoz a szüzességét elvesztett tinilányt – mondja a nőgyógyász.

Az pedig jóformán kizárt, hogy az apa fogná kézen tinédzserkorú fiát és vinné el az urológushoz. Így lehetne pedig kezelhető többek közt a fitymaszűkület is, ami a férfi népesség 20 százalékát érinti, és az egész életre kiható panaszokat okozhat.

A három pillér

A szakértők egyetértenek abban, hogy a felvilágosítás három legfontosabb szereplője Magyarországon is

  • a szülő (a beszélgetések révén),
  • az iskola (főleg a ma már kötelező felvilágosító órák miatt),
  • a média és az internet.

Ami az iskolákat illeti, az orvos szerint többnyire „kötelező, kipipálandó elem” a felvilágosító óra. Szomorú az a prűdség, ami a tanteremben is övezi a témát:

Volt olyan budai iskola, akik visszaküldték a tájékoztatócsomagunkhoz mellékelt óvszert, mondván, mit szólnának ehhez a szülők? Épp ezek a tabuk azok, amik fenntartják a problémát.

Dr. Szőnyi azt is elmondta, 2002 és 2012 közt összesen 1 millió diákkal sikerült foglalkozni az iskolákban akkor futó felvilágosító országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program keretében. Ma erre nincsenek rendelkezésre álló források.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Ezt pótolandó Séllei Györgyi szerint már kisiskolás kortól ajánlott az iskolában a beszélgetés a gyerekekkel, az általa is működtetett Ars Erotica Alapítvány többek közt ezzel is foglalkozik. Fontos az is, hogy a fiúk és a lányok biológiai különbségeit, érettségi szintjét figyelembe véve külön fiú- és lánycsoportokban beszélgessenek velük.

Az Ars Erotica emellett 30 órás módszertani képzéseket is tart tanárok számára, ami az iskolai szexuális nevelés hatékonyabbá tételét célozza meg. Ami pedig a médiát illeti, a LoveInfo nevű ingyenes applikáció segít a tiniknek a tévhitek eloszlatásában, külön útmutatót adva a lányoknak és fiúknak is.

Menyéthere és krokodilürülék a fogamzás ellen

A beszélgetés utáni az „Évezredes fogamzásgátlás” című kiállításon az is kiderült, már időszámításunk előtt 5000-ből fennmaradtak olyan eszközök, amik a terhesség megelőzését szolgálták.

Eleinte növényi és állati eredetű szereket használtak: fogamzásgátló hatást tulajdonítottak például a méznek, az olívának, de a hüvelybe helyezett krokodilürüléknek is. Ekkoriban még azt sem fedezték fel, hogy a menstruációnak köze lehet a teherbeeséshez. Később a tengeri szivacs, a szamártej, sőt a bronzból készült méhszáj-sapka is felkerült a palettára. Utóbbi kifejezetten fájdalmas szexet eredményezett a nők számára.

Hatékonynak találták még a combra kötözött (!) menyéthere viseletét, a teknőspáncélt és természetesen a lakattal lezárt erényövet is, ami egészen a tizennyolcadik századig használatban volt.

Az 1700-as években egy a női hisztéria ellen kifejlesztett tablettáról találták úgy, hogy el lehet vele hajtatni a magzatot, így előszeretettel fogyasztották a nők. A tizenkilencedik századra aztán megszületett a gondolat, hogy finomabb, gyengédebb eszközöket is lehetne alkalmazni a nők védelme érdekében. Ez azonban még nem lehetett széles körben legális: a viktoriánus Angliában a gyermeknemzésen kívül kifejezetten tiltották a szexuális együttlétet, különösen a női élvezet számított bűnnek.

A mai pesszárium és spirál őse is az 1800-as évek során született, ezek továbbfejlesztett, finomított változatai használatosak ma is. Az első, mai értelemben vett óvszerre és fogamzásgátló tablettára mégis a huszadik századig kellett várni, előbbi a 30-as években vált legálissá. Innentől a gumi és a műanyag vált az eszközök fő alapanyagává, amelyek lágyságukkal még kíméletesebbek bizonyultak. A tabletták hormontartalma is finomult az idők során, egyre inkább a női ciklushoz igazodik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.